σκέψεις, απόψεις και προτάσεις σχετικά με την όποια αλλαγή ή βελτίωση της «αρχής»....


και ως «αρχής»: το τοπικό ή χρονικό σημείο από όπου αρχίζει κάτι, η αφετηρία ή η αρχική φάση, το ξεκίνημα…..η πρωταρχική αιτία, η αφορμή….. η προέλευση, το αρχικό σημείο της δημιουργίας……ο θεμελιακός κανόνας στη φύση, στην επιστήμη, στην τέχνη, στην πολιτική κ.λπ…..ο βασικός κανόνας που ρυθμίζει την προσωπική ή την κοινωνική συμπεριφορά και φυσικά η δημόσια εξουσία και τα πρόσωπα που την ασκούν ή την εκπροσωπούν

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Χρέος, κρίση και ψέμματα.

Συνέντευξη του Δημήτρη Πατέλη, στο κανάλι ΚΡΗΤΗ ΤV, 24 Ιουνίου 2011. Ο Δημήτρης Πατέλης είναι επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας και, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, μέλος της διεθνούς ομάδας "Λογική της Ιστορίας".


Χρήσιμη εκπομπή, όχι απλώς ενημερωτική αλλά και διευκρινιστική για έννοιες που αναγκαστικά μπήκαν στη ζωή μας πολύ πρόσφατα και μας έχουν κάνει να αναρωτιόμαστε αν είμαστε πραγματικά έλλογα όντα, αν είμαστε άνθρωποι. Είναι μια συνέντευξη που αξίζει να ακουστεί με προσοχή, από την έναρξη μέχρι και το τελευταίο της λεπτό. Μη σε τρομάξει η μεγάλη διάρκεια, κάθε λεπτό είναι ένας θησαυρός. Στην ανάγκη, δες/άκουσε με... δόσεις!Αγαπημένε/η μου αναγνώστη/τρια, μελέτησέ τη, διάδωσέ τη, μήπως τα... καταφέρουμε τελικά να καταλάβουμε τι γίνεται γύρω μας, πώς μπορούμε να οργανώσουμε τη σκέψη μας. Σίγουρα, πρόκειται για σημαντική γνώση, καθώς βοηθά στο ξεμπέρδεμα της σκέψης και δίνει ορισμένες εξαιρετικές απαντήσεις. Ευχαριστώ πολύ, εκτός από τον καθηγητή κ. Πατέλη, τον τηλεοπτικό σταθμό ΚΡΗΤΗ ΤV και τον κ. Σαχίνη, ιδιαίτερα, για τις επιλογές των καλεσμένων του.Μεταφέρω μερικά από τα λόγια του, που ακούγονται στο πρώτο δεκάλεπτο της εκπομπής:"...από τη στατιστική και μόνο φαίνεται έχουμε διπλασιασμό μέσα σ' ένα χρόνο των αυτοκτονιών και των αυτοκτονικών επεισοδίων. Έχουμε πραγματικά αδιέξοδα σε επίπεδο καθημερινού βιώματος των ανθρώπων, δηλαδή δεν μπορούν να διευθετήσουν, δεν μπορούν να διαχειριστούν τη ζωή τους. Αυτή είναι η τραγική, η ψυχολογική πλευρά.Από τη μία έχουμε λοιπόν τη συγκυρία, η οποία είναι κρισιακή, είναι πρωτοφανής... είναι μια πρωτοφανής κρισιακή συγκυρία, έχουμε να κάνουμε με μια πολύ βαθειά κρίση του συστήματος, δηλαδή οι κανονικότητες που θεωρούσαμε ότι ήταν δεδομένες παύουν να υφίστανται ως τέτοιες. Άρα, ο άνθρωπος βγαίνει από τη βολή του, βγαίνει από τον τρόπο με τον οποίο θεωρούσε ότι μπορεί ορθολογικά να διαχειριστεί το βίο του.Από την άλλη όμως, έχουμε και μία στοχευμένη, σκηνοθετημένη, σκόπιμη κατάσταση βομβαρδισμού του ανθρώπου με παράλογα ή ψευδολογικά επιχειρήματα, όσον αφορά την ουσία αυτής της κρίσης και όσον αφορά τις πιθανές διεξόδους από αυτή την κρίση. Ψευδολογικά επιχειρήματα, που αγγίζουν τα όρια της απάτης και συχνά υπερβαίνουν και κάθε έννοια απάτης. Δηλαδή, άλλα υπόσχονται οι ιθύνοντες, οι ταγοί, άλλα κάνουν στο τέλος...Ο λαός τελεί σε μια σύγχυση.. κι όχι μόνον ο λαός, αλλά κι οι υποτιθέμενοι ταγοί, οι οποίοι είναι εντεταλμένοι να τον βγάλουν από αυτά τα προβλήματα, να του προτείνουν λύσεις, να του δίνουν προοπτική. Η αίσθηση λοιπόν απουσίας προοπτικής, συνοδεύεται μ' αυτή την αίσθηση ότι δεν υπάρχει εδώ λογική.Η αίσθηση αυτή όμως, εάν υιοθετηθεί, σημαίνει ουσιαστικά ότι ο άνθρωπος αρνείται την ιδιότητα του ανθρώπου. Αρνείται δηλαδή την ιδιότητα τού να είναι ενεργητικό υποκείμενο και όχι απλό αντικείμενο που φέρεται και άγεται, όχι ενεργούμενο των περιστάσεων, αλλά ένα υποκείμενο το οποίο μετά λόγου γνώσεως μπορεί και γνωρίζει την πραγματικότητα και, με βάση αυτή την εγνωσμένη πραγματικότητα, καταστρώνει σχέδια, αναπτύσσει δραστηριότητα, δημιουργεί συλλογικότητες, βρίσκει διεξόδους από τα αδιέξοδα."



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου