σκέψεις, απόψεις και προτάσεις σχετικά με την όποια αλλαγή ή βελτίωση της «αρχής»....


και ως «αρχής»: το τοπικό ή χρονικό σημείο από όπου αρχίζει κάτι, η αφετηρία ή η αρχική φάση, το ξεκίνημα…..η πρωταρχική αιτία, η αφορμή….. η προέλευση, το αρχικό σημείο της δημιουργίας……ο θεμελιακός κανόνας στη φύση, στην επιστήμη, στην τέχνη, στην πολιτική κ.λπ…..ο βασικός κανόνας που ρυθμίζει την προσωπική ή την κοινωνική συμπεριφορά και φυσικά η δημόσια εξουσία και τα πρόσωπα που την ασκούν ή την εκπροσωπούν

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

TEDxAcademy - Αριστος Δοξιάδης



Ο Αριστος Δοξιάδης παρουσιάζει μία  πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Η γεωπολιτική ταυτότητα του πλανήτη


Την ώρα που τα έθνη του κόσμου ανταγωνίζονται το ένα το άλλο σε ζητήματα συναλλάγματος, στρέφουν παράλληλα και τα βλέμματα τους στα όλο και μειούμενα αποθέματα των φυσικών πόρων του πλανήτη. Από την αυγή της ανθρωπότητας, ο κόσμος πολεμούσε για πρόσβαση στο φυσικό πλούτο, σήμερα όμως, ο πόλεμος αυτός μπαίνει σε μια νέα φάση.

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

HOME



Η ταινία HOME του Luc Besson με θέμα τη καταστροφή του περιβάλλοντος, θα προβληθεί για πρώτη φορά στις 5 Ιουνίου σε 50 χώρες σε κινηματογράφο, τηλεόραση, dvd και ιντερνέτ.
Η πρεμιέρα της ταινίας συμπίπτει με τη γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Yann Arthus-Bertrand, γωστός φωτογράφος που χρόνια απαθανατίζει με το φακό του τη γη από τον ουρανό σε συνεργασία με το Luc Besson, θέλουν να δώσουν ένα παγκόσμιο μήνυμα για τη προστασία του πλανήτη.

Ευαγ. Βενιζέλος απηύθυνε κάλεσμα στους αγανακτισμένους...για διάλογο?

μέσω Twitter,ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, 
έστειλε το παρακάτω μήνυμα προς τους Αγανακτισμένους: "
Θα ήθελα πολύ με απόλυτο σεβασμό να μιλήσω με τους "Αγανακτισμένους" και τους καλώ να έρθουν να μιλήσουμε σοβαρά"... 
Την ίδια ώρα, τα όργανα της "τάξης", δίνανε στους αγανακτισμένους μία γεύση του διαλόγου που επιθυμεί ο κ. Βενιζέλος... 

Η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα

Του Kevin Featherstone (London School of Economics)

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου μάλλον θα κερδίσει τη κρίσιμη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή, σχετικά με την εφαρμογή των νέων μέτρων λιτότητας. Πρόκειται για βασικό όρο των εταίρων της ΕΕ, προκειμένου να συνεχιστεί η δανειοδότηση της χώρας του. Υπάρχουν όμως έντονες λαϊκές διαμαρτυρίες, ακόμη και φασαρίες έξω από τη Βουλή, και η ψηφοφορία θα είναι οριακή και γεμάτη εντάσεις. Στη συνέχεια η Ελλάδα θα συνεχίσει τη πορεία που χαράχτηκε στις Βρυξέλες, αλλά θα είναι σε θέση αδυναμίας, και με την ανάγκη μιας συνεχιζόμενης αλληλεγγύης εκ μέρους των εταίρων της.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Το Αμερικάνικο (και Ελληνικό;) όνειρο..


Το American Dream είναι ένα 30λεπτο βίντεο κινουμένων σχεδίων, μια πολύ καλή δουλειά που δείχνει με πολύ απλό τρόπο, πως έχουμε πέσει θύματα, των θεμελιακών αρχών του συστήματος διακυβέρνησης μας. Θα δείτε πως μας προσφέρει απλόχερα το σύστημα το όνειρο που κυνηγάμε όλοι, αλλά και όπως όλα τα όνειρα, κάποια στιγμή ξυπνάμε, και το όνειρο απομακρύνεται όλο και περισσότερο και σταδιακά και μεθοδικά γίνεται εφιάλτης

Νεοφιλελευθερισμός Ιστορική Αναδρομή


Πρόσφατα κυκλοφόρησε το σπουδαίο (και εξαιρετικά χρήσιμο) βιβλίο του Ιγνάσιο Ραμονέ,Το απόλυτο Κράχη κρίση του αιώνα και η ανασυγκρότηση του μέλλοντος, εκδόσεις του εικοστού πρώτου. Το βιβλίο είναι γραμμένο με έναν τρόπο που εκτιμώ πάρα πολύ. Ενώ το θέμα είναι κάπως εξειδικευμένο, αφορά την παγκόσμια οικονομία και τις προοπτικές της, εντούτοις είναι απλά (αλλά όχι απλοϊκά) γραμμένο, κατανοητό και από όσους δεν κατέχουν γνώσεις οικονομίας, ενώ είναι περιεκτικό, μόλις 151 σελίδες κειμένου.
Στο βιβλίο γίνεται περιοδολόγηση του νεοφιλελεύθερου σταδίου του σύγχρονου καπιταλισμού. Μας δίνεται, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε την πορεία του καπιταλισμού τα τελευταία τριάντα χρόνια μέχρι και τη σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση. Όλες οι πληροφορίες και τα στοιχεία που θα αναφερθούν από δω και στο εξής προέρχονται από το βιβλίο του Ραμονέ.

Διχασμένες προσωπικότητες


Μία καταπληκτική γελοιογραφία του Ανδρέα Πετρουλάκη

DEBTOCRACY // ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑ


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ντοκιμαντέρ με παραγωγό το θεατή. Το DEBTOCRACY αναζητά τα αίτια της κρίσης χρέους και προτείνει λύσεις που αποκρύπτονται από την κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Το ντοκιμαντέρ θα διανέμεται δωρεάν από τα τέλη Μαρτίου χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδοσης και θα υποτιτλιστεί σε τουλάχιστον τρεις γλώσσες.

Πως η αντίστοιχη Εφορία της Αμερικής, διαφημίζει τις ικανότητες της. 

Γιατί θα ψήφιζα «ναι»

Του Φοίβου Καρζή

Σήμερα το πρωί βρίσκομαι στην ιδιαίτερα προνομιούχο θέση να μην κατέχω καμμία από τις 300 έδρες της περικυκλωμένης από εύλογη αγανάκτηση Βουλής. Επομένως δεν βρίσκομαι στην ανάγκη να επιλέξω εάν θα πω “ναι” ή “όχι” στο Μεσοπρόθεσμο, δίλημμα από το οποίο οι κομματικές πειθαρχίες μπορούν να βγάλουν μόνον βουλευτές ανάξιους του τίτλου και της εμπιστοσύνης των πολιτών και ψηφοφόρων τους. Οι περισσότεροι πολίτες, όμως, αυτής της χώρας έχουμε αναρωτηθεί τι θα κάναμε, αν έπρεπε σε λίγη ώρα να δώσουμε εμείς την απάντηση. Σε αυτή την πόλη, που πρώτη σκάλισε το “ναι” και το “όχι” πάνω σε ένα σπασμένο κεραμίδι, είναι λυτρωτική η φυσική ροπή των ανθρώπων να παίρνουν θέση, με δημόσιο λόγο, τις κρίσιμες ώρες.

Γιατί θα ψήφιζα «όχι»


Του Γιάννη Βαρουφάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, από όσο διαβάζω, ότι αν ήταν ο οριακός βουλευτής του οποίου η ψήφος θα καθόριζε την τύχη του Μεσοπρόθεσμου θα ψήφιζε ΝΑΙ, αντί για το ΟΧΙ που τώρα θα ψηφίσει συμπλέοντας με την γραμμή του κόμματός του. Όπερ μεθερμηνευόμενο, ο κ. Μητσοτάκης θα ψηφίσει στρατηγικά και όχι κατά συνείδηση.

Η «χαμένη δεκαετία του 1980» και η ιδεολογική αντιστροφή της πραγματικότητας

Του Άγγελου Καλοδούκα
Η οικονομική κρίση έχει δώσει την ευκαιρία στους διαχειριστές του συστήματος -στην προκειμένη περίπτωση, στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ- για μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους. Δεδηλωμένος στόχος (πέρα από τη μείωση των αποδοχών κατά 20-30% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) είναι η εξάλειψη και των τελευταίων υπολειμμάτων κρατικής κοινωνικής πολιτικής. Ιδεολογικός πολιορκητικός κριός είναι η διατυμπανιζόμενη «αναποτελεσματική και καταστροφική» κρατική παρέμβαση στην οικονομία και γι’ αυτό επιβάλλεται η (κατά το δυνατόν) πλήρης ιδιωτικοποίηση της οικονομίας. Κεντρικό ρόλο στην παραχώρηση γης και ύδατος στο ιδιωτικό κεφάλαιο, κατέχει η ιδεολογική διαστρέβλωση της ιστορικής εμπειρίας -των περιόδων που υπήρχε ισχυρή κρατική παρέμβαση στην οικονομία όπως ήταν η πρώτη περίοδος των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1980.

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για το ελληνικό χρέος.....


Του Πάνου Παναγιώτου – διευθυντή ΕΚΤΑ – 3FVIP.com 
Μετά την κατάρρευση της Ισλανδικής τράπεζας Icesave τον Οκτώβριο του 2008, η Ισλανδική κυβέρνηση βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο για να σταματήσει ένα εκκολαπτόμενο σχέδιο αποζημίωσης της Βρετανίας και της Ολλανδίας, πραγματοποιώντας 'χρηματοπιστωτικό δημοψήφισμα', στο οποίο έθεσε στο λαό της χώρας το εξής, 'δύσκολο', δίλλημα: 'να χρεωθείτε προκειμένου να πληρωθεί η αποζημίωση ή όχι;'  Το προφανές αποτέλεσμα της κάλπης ήταν ένα βροντερό 'όχι' καθώς η συλλογιστική διαδρομή που ακολούθησε ο λαός προκειμένου να αποφασίσει θετικά ή αρνητικά στηρίχτηκε στην οργή του για την κρίση, την οποία 'θα πρέπει να πληρώσουν οι τραπεζίτες', αδιαφορώντας για τις οικονομικές, εμπορικές, πολιτικές και διπλωματικές επιπλοκές και συνέπειες που μπορούσε να επιφέρει μία τέτοια απόφαση.

17 Έλληνες οικονομολόγοι συνιστούν Μεσοπρόθεσμο..


Mε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή, 17 οικονομολόγοι παίρνουν θέση στο πρόβλημα του χρέους και των μέτρων και συνιστούν Μεσοπρόθεσμο. Όπως τονίζουν μεταξύ άλλων, «το προτεινόμενο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων εμπεριέχει πολλά, αλλά όχι όλα, από τα στοιχεία μιας λύσης». Στη συνέχεια κάνουν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση των μέτρων και τελικώς συμπεραίνουν ότι «η άμεση υιοθέτηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας». Το άρθρο υπογράφουν Έλληνες οικονομολόγοι, κυρίως από Πανεπιστήμια του εξωτερικού, μεταξύ αυτών και ο γνωστός Κύπριος Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης

Οι 7 επιλογές της Ελλάδας και οι συνέπειές τους


Του Γιώργου Ι. Μαύρου
Ποια είναι η ιδανικότερη γραμμή πλεύσης της Ελλάδας ώστε να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της και να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης;  

Απάντηση στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να δώσει η Roubini Global Economics,η δεξαμενή σκέψης που έχει ιδρύσει ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι, η οποία σε πρόσφατη ανάλυσή τηςπαραθέτει εκτενώς 7 επί μέρους σενάρια επιλογών και τις συνέπειες που εκτιμά ότι θα έχουν αυτές στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις αγορές.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Οι εκβιασμοί δεν μετρούν στους λαούς…


Του Μιχάλη Ιγνατίου
Το αίτημα των Ευρωπαίων για να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας από την ελληνική Βουλή πριν αποφασιστεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης, είναι ένας άνευ προηγουμένου εκβιασμός μίας χώρας που οικονομικά έχει γονατίσει στα τέσσερα και δέχεται προσβολές την μία μετά την άλλη. Ένα παρόμοιο εξίσου απαράδεκτο εκβιασμό έζησαν οι Ελληνοκύπριοι το 2004, όταν οι Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» εξυπηρετώντας την αδίστακτη κυβέρνηση Μπους-Τσέινι και την Τουρκία, απαιτούσαν να….

Το Matrix και η Σπηλιά του Πλάτωνα....

Η Ταινία Matrix και η Σπηλιά του Πλάτωνα....
Του Yiannis Aeras 


TRUELIES:
Για να μη νομίσετε ότι η όλη σύλληψη του σεναρίου της ταινίας MATRIX ήταν αποκλειστική ιδέα των σύγχρονων ξένων σεναριογράφων (των αδερφών Γουατσόφσκι), αξίζει να πούμε ότι όλα αυτά τα είχε αναφέρει ο Πλάτωνας στους διαλόγους του 2500 χρόνια πριν. Διαβάστε τις 2 ενότητες και δείτε το βίντεο που συγκρίνει τη Σπηλιά  του Πλάτωνα με το MATRIX.

Παγκόσμιο Χρέος

Μία ιδιαίτερη εφαρμογή διαθέτει το Εconomist με βάση το οποίο ο καθένας μπορεί να βλέπει πως διαμορφώνεται το παγκόσμιο χρέος, δηλαδή όλων των χωρών του πλανήτη σε real time. http://www.economist.com/content/global_debt_clock

Παύσεις πληρωμών και απεχθές χρέος: Κανόνας και όχι εξαίρεση


Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Χωρίς πρόσφατο προηγούμενο σε ολόκληρη την μεταπολεμική περίοδο είναι η κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, όπως εμφανίστηκε με τα ασυνήθιστα υψηλά επιτόκια που έπρεπε να πληρώσουν χώρες όπως η Ελλάδα αρχικά και στη συνέχεια η Ιρλανδία, η Πορτογαλία κ.α. για να αντιμετωπίσουν τις δανειακές τους ανάγκες. Παρά τη σφοδρότητα της ωστόσο η τρέχουσα κρίση δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία.

Helmut SchimidtQ: ” Η Ελλάδα είναι δική μας”


Αυτόν τον τίτλο έδωσε στο άρθρο - παρέμβασή του υπέρ της Ελλάδας ο οξύνους στα 91 του, πρώην Γερμανός Καγκελάριος Helmut Schmidt, που δημοσιεύθηκε στη εβδομαδιαία έγκυρη εφημερίδα Die Zeit, της οποίας είναι ο εκδότης.
Το ιστορικό στέλεχος της Σοσιαλδημοκρατίας και επί 10 χρόνια καγκελάριος της Γερμανίας, με την ιστορικής σημασίας παρέμβασή του, λέει ωμά και απερίφραστα στους σημερινούς ηγέτες της Ευρώπης, ότι ο δρόμος της Ευρώπης περνάει από την Ελλάδα.

Το κείμενο αυτό, δημοσιεύθηκε λίγο πριν τη συνεδρίαση της Ευρωζώνης και τη Σύνοδο Κορυφής και ίσως να έπαιξε κάποιο ρόλο.

Η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρα!


1ος μύθος: “Η πτωχή, πλην τίμια Ελλάς”
Η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρα!
Από τις αρχές της δεκαετίας του 60, μέχρι και τις αρχές της κρίσης, ο πλούτος της χώρας συνεχώς μεγάλωνε, με αποτέλεσμα, με βάση την κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα να παράγει ετησίως ένα εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) που την κάνει να κατέχει την αξιοζήλευτη 27η θέση, σε ένα κατάλογο 180 χωρών! (2009)
(http://siteresources.worldbank.org/DATASTATISTICS/Resources/GDP.pdf).

Εγώ τρελός δεν είμαι

Του Πέτρου Μάρκαρη

Στο Λύκειο είχαμε ένα μαθηματικό, ο οποίος, όταν κάναμε καμιά πατάτα, μας έλεγε: «Ή εσύ είσαι τρελός, ή εγώ είμαι τρελός, αλλά εγώ τρελός δεν είμαι». Τον θυμήθηκα, όταν παρακολουθούσα τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών, και είπα «εγώ τρελός δεν είμαι».
Ας αρχίσουμε από την τριημερία της γελοιότητας 15-17 Ιουνίου. Τι είναι αυτά τα περί συναίνεσης που απαιτούν οι Ευρωπαίοι και εμείς αγωνιζόμαστε να ανταποκριθούμε στην απαίτηση τους; Εντάξει, οι σημερινοί ευρωπαίοι ηγέτες είναι ανιστόρητοι. Εδώ δεν μπορούν να συλλάβουν την ιστορία της Ευρώπης και τη ευρωπαϊκής ενοποίησης, την πολιτική ιστορία της Ελλάδας θα ξέρουν;

Αυτοί θέλουν να σώσουν τις τράπεζες. Εμείς ποιόν θέλουμε να σώσουμε;


Κάνετε την ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ότι η ΕΕ θέλει να σώσει το Ευρώ και ΟΧΙ την Ελλάδα.
Η Χώρα χρειάζεται 200δις Ευρώ μέχρι το 2015.
Από αυτά…
100-110 δις αφορούν Ομόλογα
40-45δις το έλλειμμα ( με πολλές υποθέσεις ! )
40δις Εγγυήσεις Δημοσίου, Αποθεματικά κλπ
5-8 δις Αποπληρωμή Δόσης ΔΝΤ
ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΑ 200δις ;

Επιστροφή στη δραχμή θα σήμαινε τανκς στους δρόμους..


Η συνέντευξη του Θεόδωρου Πάγκαλου στην εφημερίδα El Mundo

«Τεράστια βλακεία» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος την πρόταση εγκατάλειψης του ευρώ και επιστροφή της Ελλάδας στην δραχμή, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Mundo που δημοσιεύεται σήμερα, τονίζοντας τις τρομακτικές επιπτώσεις ενός τέτοιου ενδεχομένου.