σκέψεις, απόψεις και προτάσεις σχετικά με την όποια αλλαγή ή βελτίωση της «αρχής»....


και ως «αρχής»: το τοπικό ή χρονικό σημείο από όπου αρχίζει κάτι, η αφετηρία ή η αρχική φάση, το ξεκίνημα…..η πρωταρχική αιτία, η αφορμή….. η προέλευση, το αρχικό σημείο της δημιουργίας……ο θεμελιακός κανόνας στη φύση, στην επιστήμη, στην τέχνη, στην πολιτική κ.λπ…..ο βασικός κανόνας που ρυθμίζει την προσωπική ή την κοινωνική συμπεριφορά και φυσικά η δημόσια εξουσία και τα πρόσωπα που την ασκούν ή την εκπροσωπούν

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Zeitgeist Addendum


Το δεύτερο μέρος (zeitgeist) ασχολείται με την οικονομική διαχείριση μέσω της FED όλου του πλανήτη. Ο ρόλος των πολυεθνικών, των τραπεζών, των δανείων, της CIA και των οικονομικών HITMAN.

Zeitgeist The Movie


Ενα πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ το οποίο βραβεύτηκε το 2007 ως best feature activist' s spirit στο φεστιβάλ ACTIVIST FILM FESTIVAL το οποίο έλαβε μέρος στις Η.Π.Α. και πιο συγκεκριμένα στο Hollywood. Το πρώτο μέρος έχει σχέση με τις θρησκείες, το δεύτερο με το "τρομοκρατικό¨χτύπημα της 11/9 στη Νέα Υόρκη και το τρίτο μέρος αναφέρεται στις τράπεζες, τα σκάνδαλα, τις κομπίνες και τους μεγαλοκαρχαρίες (ιδιαίτερα επίκαιρο).

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Το κίνημα των πλατειών δεν θα υποσταλλεί, αν δεν υποστεί καπέλο, προβοκάτσια ή δεν ξεμείνει απο στόχους.


Του Γιάννη Κ.
Παρόλη την αυξομειούμενη συμμετοχή το κίνημα των πλατειών δείχνει να αντέχει και να μην υποστέλλεται. Πιστεύω πως δεν θα υποσταλλεί αν μπορέσει να αντιμετωπίσει τριών διαφορετικών ειδών προκλήσεις-κινδύνους. Βέβαια οι άνθρωποι των πλατειών, παρόλους τους δεσμούς αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης που σφυρηλατούν καθημερινά, δεν είναι θεοί, έχουν πεπερασμένες αντοχές, και είναι πιθανό κάποια στιγμή να λυγίσουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το κίνημα με τα πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά δεν πρέπει ή δεν μπορεί να συνεχιστεί με κάποια άλλη μορφή. Γι αυτό έχει σημασία να δούμε τους κινδύνους που το απειλούν για να συμβάλουμε όσο μπορούμε στην αντιμετώπισή τους.

«Η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα 575 δισ. ευρώ»


"Οι Γερμανοί χρωστούν πολύ περισσότερα στην Ελλάδα από ότι οι Έλληνες στη Γερμανία. Και εν τέλει κατοικούν και οι δύο στο ίδιο οικοδόμημα. Αν καταρρεύσει, θα πέσουν όλοι", ισχυρίζεται ο Ζακ Ντελπλά, γνωστός Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης.

Αντιπροσωπευτική δημοκρατία: η μεγάλη πλάνη


Κοιτάζουμε έκπληκτοι τα άρθρα της δανειακής σύμβασης, και αναρωτιόμαστε πόσο προδότες πρέπει να είναι οι εκπρόσωποί  μας για να ψηφίσουν αυτό το έκτρωμα.  Είναι  όμως έτσι. Είναι πράγματι ‘εκπρόσωποί’ μας, οι βουλευτές;
Υποτίθεται, ότι  η εξουσία πηγάζει από το λαό. Επειδή έχει χυθεί αίμα για την δημοκρατία και επειδή  οι Ευρωπαϊκοί λαοί, είναι ευαίσθητοι σε αυτό, έπρεπε να βρεθεί από τους κυρίαρχους, ένας τρόπος διακυβέρνησης, που να φαίνεται μεν  δημοκρατικός, αλλά στην ουσία να καταλήγει πάντα στο ίδιο αποτέλεσμα: σχεδόν   το σύνολο των αποφάσεων του κράτους, να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

Το μεγάλο μας χρέος (στην "αντίθετη" άποψη)

του Γιάνη Βαρουφάκη

Το Κραχ του 1929, και η Κρίση που το ακολούθησε, είχαν τρία αποτελέσματα: Την κατάρρευση του κοινού νομίσματος της εποχής (του Κανόνα του Χρυσού), την σύνθετη παγκόσμια κρίση χρέους-ύφεσης και, τέλος, την διχόνοια - δηλαδή την κατάρρευση της δυνατότητας των ανθρώπων (εντός των χωρών και μεταξύ των πολιτών της ίδιας χώρας) να συνεννοούνται πολιτισμένα. Για αυτό τον λόγο πρέπει όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί μετά το δικό μας 1929 (το 2008 εννοώ βέβαια): Να μην αφήνουμε να πάει χαμένη η οποιαδήποτε ευκαιρία καλοπροαίρετου διαλόγου και σύγκλισης απόψεων τόσο εδώ στην Ελλάδα όσο και εκτός.

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ, ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ, ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ


                 Του Στέλιου  Θεοδούλου, Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας         
                                                                  
Α. ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΕΡΙ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ ΕΞΟΥΣΙΩΝ
Μετά την φωτεινή παρένθεση της πάνδημης Αθηναϊκής Δημοκρατίας του 5ου π.χ. αιώνα, το ιδανικό της δημοκρατίας, για ατέλειωτους σκοτεινούς αιώνες μυθοποιήθηκε και το δημοκρατικό Ιδεώδες, περνώντας από ατέλειωτες περιπέτειες παραχαράξεων και παρανοήσεων, παρέμενε απροσπέλαστο όραμα των λαών.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ελευθερία, Τζίντου Κρισναμούρτι......

"Η ελευθερία δεν είναι αντίδραση· η ελευθερία δεν είναι επιλoγή. Είναι ψεύτικoς o ισχυρισμός τoυ ανθρώπoυ ότι είναι ελεύθερoς, επειδή μπoρεί να διαλέξει. Ελευθερία είναι η καθαρή παρατήρηση, χωρίς κατεύθυνση, χωρίς φόβo τιμωρίας ή ελπίδα ανταμoιβής. Η ελευθερία δεν έχει κίνητρo· η ελευθερία δε βρίσκεται στo τέλoς της εξέλιξης τoυ ανθρώπoυ, αλλά υπάρχει στo πρώτo βήμα της ύπαρξής τoυ. Με την παρατήρηση αρχίζει κανείς να ανακαλύπτει την έλλειψη ελευθερίας. Η ελευθερία βρίσκεται στη χωρίς εκλoγή επίγνωση της καθημερινής μας ζωής και δραστηριότητας."

«Για να αλλάξεις τον κόσμο πρέπει να αλλάξεις εσύ»


Όχι τόσο μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, αλλά περισσότερο από τη μεταστροφή της Κίνας, τις τελευταίες δυο δεκαετίες, από την εσωστρέφεια και τον απομονωτισμό στην εξαγωγική υπερδύναμη την απόλυτα συμβατή με τις αρχές και τους κανόνες του πλέον επιθετικού καπιταλισμού και μάλιστα χωρίς επί της ουσίας να έχει υπάρξει και ταυτόχρονη μεταβολή στο κυρίαρχο καθεστώς της και τις δομές του, μας αποδεικνύεται πως η θέση ότι «η αλλαγή και μόνο στην οικονομία, με την οποία καταργούνται οι ανισότητες και οι αδικίες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης θα άλλαζε προς το καλύτερο τις ανθρώπινες σχέσεις», είναι εσφαλμένη. 

Η Ελβετία επιθυμεί τη φορολόγηση στις ελβετικές τράπεζες αλλά η Ελλάδα …!!



Μετά από Ερώτηση του Βουλευτή της Ελβετίας Ιωσήφ Ζησιάδη, προς την κυβέρνηση της Ελβετίας, η Υπουργός Οικονομικών Eveline Widmer-Schlumpf αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη φορολογία των καταθέσεων ελλήνων στην Ελβετία!

Συνταγματικό το Μνημόνιο


Πέρασε το συνταγματικό σκόπελο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το Μνημόνιο, καθώς η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου μετά από πέντε διασκέψεις κεκλεισμένων των θυρών τάχθηκε στην συντριπτική της πλειοψηφία υπέρ της Συνταγματικότητας του.

Είναι πραγματικά η αθέτηση πληρωμών “πολιτική αυτοκτονία” ;



Aπό τον βρετανικό Guardian, 24/5/2011.
Από τον Τζορτζ Μπους μέχρι τον Τζορτζ Όσμπορν, έχουν ειπωθεί πολλές ανοησίες κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αλλά το βραβείο θα έπρεπε να δοθεί στον Λορέντσο Μπίνι-Σμάγκι [αναμένεται να είναι ο επόμενος διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας].
Η θέση του στο Δ.Σ. της ΕΚΤ τον καθιστά έναν από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς αξιωματούχους της Ευρώπης. Ψηφίζει για το εάν τα επιτόκια στην Ευρωζώνη θα πρέπει να αυξηθούν ή να μειωθούν. Έχει λόγο στις διασώσεις των χωρών του ενιαίου νομίσματος που περνούν οικονομικές δυσκολίες. Και πριν από δύο εβδομάδες προειδοποίησε τους Έλληνες που στραγγαλίζονται:

Τι προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2011-2015



Tο απόγευμα της Πέμπτης το υπουργικό συμβούλιο άναψε το «πράσινο φως» και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα κατατέθηκε στη Βουλή. Την ερχόμενη Τρίτη προγραμματίζεται να έρθει προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής και η ψήφιση του αναμένεται να γίνει την Πέμπτη 30 Ιουνίου.

Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα χρεωκοπίας


Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής δημιουργήθηκε για να δικαιολογηθεί το νέο πακέτο δανείων - μαμούθ από την Ε.Ε. Προέκυψε σαν κατασκευή ανάγκης της τελευταίας στιγμής. Και όπως συνήθως συμβαίνει με ανάλογες προχειροκατασκευές, εύκολα υποχωρούν στην πρώτη δοκιμασία. Η παλλαϊκή αντίδραση που προκάλεσε η ανακοίνωσή του εξηγεί τον κοινωνικά διαλυτικό και πολιτικά αντιδραστικό χαρακτήρα του. Παράδειγμα, η σχέση άμεσων προς έμμεσους φόρους, που το 2009 ήταν 76% και το 2015 καταλήγει 66%. Όμως, ακόμη και ως φύλλο συκής των πραγματικών κυβερνητικών προθέσεων, αξίζει να εξετασθεί η επάρκεια και συνοχή της οικονομικής λογικής του.

Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχολογία


Ανεργία, ανασφάλεια, οικονομική κρίση. Λέξεις που στοιχειώνουν την καθημερινότητα όλων μας. Υπάρχει κάποιος που να μη φοβάται σήμερα για την επαγγελματική του αποκατάσταση; Το κέφι στις παρέες είναι πεσμένο καθώς οι συζητήσεις ξεκινούν από το ερώτημα «Πόσα σας κόβει εσάς από το μισθό σας», συνεχίζουν στο «τι έξοδα σκέφτεστε να κόψετε» και καταλήγουν στο συμπέρασμα «ούτε στον ιδιωτικό τομέα θα τη βγάλουμε καθαρή».

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Αριάν Μνουσκίν: «Οι άνθρωποι μπορούν να ορίσουν τη μοίρα τους»



«Η ουτοπία δεν είναι αυτό που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αλλά αυτό που ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Δεν είναι ότι δεν πιστεύω στο Θαύμα. Πιστεύω. Αλλά πιστεύω κυρίως στην πάλη των ανθρώπων, όπως γίνεται τώρα στην Ελλάδα»......

Ζαν Πωλ Σαρτρ, ο άνθρωπος που όρισε τη διανόηση του 20ου αιώνα

«Ο άνθρωπος είναι καταδικασμένος να ζει ελεύθερος», υποστήριζε και ίσως, τελικά, ο μόνος «περιορισμός» του Ζαν Πωλ Σαρτρ, στη ζωή του, να ήταν η απεγνωσμένη ανάγκη να πράττει και να σκέφτεται χωρίς συμβιβασμούς και όρια....

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ρήγας Φεραίος – Νέα Πολιτική Διοίκησις

Τώρα τελευταία με την αυξανόμενη και δίκαιη αγανάκτηση του κόσμου προς το υπάρχον πολιτικό σύστημα παρατηρώ μια τάση απόρριψης μαζί με τους φορείς των θεσμών, και των ίδιων τον θεσμών και πολλές φορές μακρολογίες (σελίδων επί σελίδων) με προτάσεις για το πιο θα είναι το ιδανικό πολιτικό σύστημα, τι είδους θεσμοί θα πρέπει να τεθούν, νέα συντάγματα και αναλύσεις για το πως θα καταφέρουμε πολλές φορές να επιτύχουμε την άμεση δημοκρατία όπως αυτή υπήρξε κατά τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή (που βέβαια διήρκεσε πολύ λιγότερο από 100 χρόνια αλλά όντως έθεσε τον πήχη για όλη την ανθρωπότητα)

Εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου


του Στέλιου Κούλογλου

Βασισμένο σε σπάνιο προπαγανδιστικό υλικό, με δραματοποιημένες φιλμ- νουάρ σκηνές, κι αποκλειστικές εξομολογήσεις του best seller συγγραφέα Τζον Πέρκινς, αυτό το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στους άγνωστους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν εκείνοι που κυβερνούν σήμερα τον κόσμο μας, στις ρίζες της ισλαμικής τρομοκρατίας και τους λόγους που τόσο μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στα όρια της ανέχειας.

Συμφιλιωτικό ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο!

Όπως συμβαίνει συμφιλιωτικά σε ΑΜΕΤΡΗΤΟΥΣ συλλόγους παγκοσμίως (πολιτιστικούς, επιστημονικούς, γονέων και κηδεμόνων, διαχειριστές πολυκατοικιών), οι πολίτες (όχι υπήκοοι) της αμεσοδημοκρατικής Ελβετίας στις εκλογές έχουν δικαίωμα να συμπληρώσουν το ψηφοδέλτιο με οποιοδήποτε συνδυασμό υποψηφίων από οποιοδήποτε κόμμα ή ανεξάρτητους. Επίσης μπορούν να βάλουν διπλό σταυρό σε όσους θεωρούν ιδιαίτερα ικανούς. Ενισχύονται συνήθως οι πιο αλτρουϊστές που υποστηρίζουν παντού την ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ για ΟΛΟΥΣ εφαρμογή τού ΕΝΙΑΙΟΥ ψηφοδελτίου

«Προεδρικό Σύστημα στην Ελλάδα; Στοχασμοί για μια εναλλακτική θεσμική αρχιτεκτονική»

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας από τις Εκδόσεις Παπαζήση του βιβλίου του Καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλου «Προεδρικό Σύστημα στην Ελλάδα; Στοχασμοί για μια εναλλακτική θεσμική αρχιτεκτονική», συνδιοργάνωσαν συζήτηση θεσμικού και πολιτικού προβληματισμού με τις εξής θεματικές:

H AMEΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ

Aπό το φθινόπωρο του 2008, η ανθρωπότητα ζει μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία της: την κρίση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού-οικονομικού συστήματος μετά από την πανθομολογούμενη αποτυχία της παγκοσμιοποίησης και του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Όμως η κρίση αυτή είναι βαθύτερη, είναι κρίση του φιλελεύθερου καπιταλισμού και της ιδεολογίας του, αφού όπως αποδείχθηκε ο νεοφιλελευθερισμός είναι η αναγκαστική επέκταση ή το ανώτατο στάδιο του φιλελευθερισμού. Είναι κυρίως κρίση κοινωνική, κρίση δομών, αξιών και σημασιών. αφορά και το λεγόμενο αντιπροσωπευτικό πολίτευμα, όπως έχει αποκρυσταλλωθεί στη Δύση εδώ και δύο αιώνες.

25 ΛΟΓΟΙ για τους οποίους αξίζει να διεκδικήσουμε την Άμεση Δημοκρατία


25 ΛΟΓΟΙ

για τους οποίους αξίζει να διεκδικήσουμε την Άμεση Δημοκρατία
1. Γιατί το ισχύον κοινοβουλευτικό – αντιπροσωπευτικό σύστημα δεν συνιστά δημοκρατία αλλά μια κεκαλυμμένη ολιγαρχία.
2. Γιατί οι επαγγελματίες πολιτικοί αποδεικνύουν καθημερινά ότι λειτουργούν με γνώμονα το δικό τους συμφέρον ή το συμφέρον των παραγόντων που στηρίζουν την πολιτική τους καριέρα.

ΜΕ ΛΕΥΚΟ 50%+1 ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...

ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ ΟΛΟΙ ΛΕΥΚΟ 
....Τα ψηφοδέλτια τα διακρίνουμε σε έγκυρα, άκυρα και λευκά. Το κάθε ένα από αυτά τα ψηφοδέλτια έχει την δικιά του αρίθμηση κατά την εξαγωγή τους από την κάλπη. Τα έγκυρα εκφράζουν την επιλογή προτάσεων που δίδουν τα εκάστοτε πολιτικά κόμματα. Τα άκυρα εκφράζουν κάποια παραβίαση των παραπάνω αρχών και τέλος η λευκή ψήφος αποτελεί αρνητική ή ουδέτερη πολιτική τοποθέτηση απέναντι στις προτεινόμενες προτάσεις των κομμάτων.

Επιμένω, κύριοι του Γιάνη Βαρουφάκη


Θυμάμαι μια φορά, πρέπει να ήταν γύρω στο 1980, που άκουγα στο ραδιόφωνο του BBC την αναμετάδοση κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης μεταξύ ενός υπουργού της κας Thatcher και του βουλευτή των εργατικών Dennis Healey. Στην ομιλία του ο υπουργός προσπάθησε να γελοιοποιήσει τα επιχειρήματα του Healey αλλά και να μειώσει τον ίδιο τον αντίπαλό του. Όταν ήρθε η στιγμή να απαντήσει ο Dennis Healey, εκείνος σηκώθηκε στο βήμα, και είπε: "Κύριε Πρόεδρε της Βουλής, κάντε μου την χάρη να πληροφορήσετε τον κ. υπουργό ότι όσο άκουγα την ομιλία του ένιωθα σαν να με κατακρεουργούσε ένα ψόφιο πρόβατο."  Κι έκατσε στην θέση του. Δεν ξέρω γιατί αλλά κάπως έτσι ένιωσα διαβάζοντας τα δύο άρθρα του Βήματος της περασμένης Κυριακής με τα οποία οι κκ. Π. Καψής και Ι. Πρετεντέρης με τίμησαν αναφερόμενοι στο όνομά μου...