σκέψεις, απόψεις και προτάσεις σχετικά με την όποια αλλαγή ή βελτίωση της «αρχής»....


και ως «αρχής»: το τοπικό ή χρονικό σημείο από όπου αρχίζει κάτι, η αφετηρία ή η αρχική φάση, το ξεκίνημα…..η πρωταρχική αιτία, η αφορμή….. η προέλευση, το αρχικό σημείο της δημιουργίας……ο θεμελιακός κανόνας στη φύση, στην επιστήμη, στην τέχνη, στην πολιτική κ.λπ…..ο βασικός κανόνας που ρυθμίζει την προσωπική ή την κοινωνική συμπεριφορά και φυσικά η δημόσια εξουσία και τα πρόσωπα που την ασκούν ή την εκπροσωπούν

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Η ΒΙΑ ΚΑΙ Η ΜΗ - ΒΙΑ

Απόσπασμα ομιλίας Τζίντου Κρισναμούρτι στο Madras, Ινδία, 1981. 
 
Είμαστε βίαιοι. Αυτό είναι ένα γεγονός. Θυμώνουμε, οργιζόμαστε, συμμορφωνόμαστε, μιμούμαστε, ακολουθούμε, είμαστε επιθετικοί, και η επιθετικότητα παίρνει πολλές μορφές: την ευγενική πολιτισμένη επιθετικότητα, που σε πείθει με το γάντι, μέσα από τη στοργή. Αυτό είναι μια μορφή βίας. Ο εξαναγκασμός να σε κάνω να σκέφτεσαι σύμφωνα με μια ιδιαίτερη άποψη, αυτό είναι πάλι μια άλλη μορφή βίας. Βία είναι η αποδοχή του εαυτού σου σαν κάτι που δεν είσαι.
 Παρακαλώ να το κατανοήσετε αυτό. Μολονότι εκπαιδευόμαστε από την παιδική μας ηλικία να μην είμαστε άπληστοι, δεν έχουμε κατανοήσει ότι το "ΜΗ" είναι μόνο το αντίθετο αυτού που είμαστε.

ΟΛΑ είναι ένα ψέμα.. μία "ιδιαίτερη" προσέγγιση για το χρέος..

Πόση αλήθεια αντέχετε; Έχετε ποτέ σκεφτεί την σημασία της έννοιας "παραδοχές" στην ζωή σας; Τι είναι οι παραδοχές αυτές;
Σε αυτά τα ερωτήματα, με στοιχεία, θα απαντήσουμε σε αυτήν την ανάρτηση. Θα διαπιστώσετε σε απλά βήματα ότι όχι μόνο είμαστε μέρος μιας ασύλληπτης βουβής απάτης, αλλά ταυτόχρονα είμαστε και αδύναμοι να αντιμετωπίσουμε την βαρβαρότητα της.
Ως πολίτες, είμαστε συμφιλιωμένοι με την ιδέα ότι το οικονομικό μας σύστημα πρέπει να λειτουργεί "έτσι". Όπου "έτσι" σημαίνει, ότι τα κράτη θα δανείζονται αντί να δανείζουν. Ότι το χρήμα θα το διακινούν οι ιδιωτικές Κεντρικές Τράπεζες και ότι τις αποφάσεις θα τις λαμβάνουν κάποιοι αόρατοι, ολίγοι και πανίσχυροι, σε κλειστά δωμάτια μακριά από αδιάκριτα ώτα και βλέματα. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε απροστάτευτοι.

Logorama



Μια εμπευσμένη ταινία μικρού μήκους με υπόγεια, στο μεγαλύτερο μέρος της, ειρωνεία για την παράνοια του σύγχρονου καταναλωτικού τρόπου ζωής και τις συμπεριφορές που ενθαρρύνει. Πρωταγωνιστές; Οι άνθρωποι λογότυπα.
O Ronal Mcdonald καπνίζει και πυροβολεί, ο Mr. Pringles χουφτώνει μια σερβιτόρα, το λευκό λαστιχένιο ανθρωπάκι της Michelin πατάει με το αυτοκίνητο του τα σοκολατάκια M & Ms… και 500 ακόμη επώνυμες μάρκες όπως οι Pizza Hut, Phillips, Mc Donald, Colgate, Walt Disney, Domino, Apple, Nike, και Universal, παρασύρονται σε ένα ντόμινο εξελίξεων που μετατρέπει μια αρχικά «συνηθισμένη μέρα» στο Λος Άντζελες – το λίκνο του lifestyle των τελευταίων δεκαετιών – σε μια μεταφυσική «Νέμεση». Όσοι δεν καταποντίζονται στα συντρίμια του σεισμού (ή δεν πνίγονται στο πετρέλαιο…), μαθαίνουν, φευγαλέα έστω, να τραγουδούν και να ερωτεύονται.

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Χένρυ Ντέιβιντ Θορώ – Πολιτική Ανυπακοή

«σε ένα καθεστώς που φυλακίζει αδίκως, η θέση του δίκαιου ανθρώπου είναι επίσης στη φυλακή»

Ανυπακοή, µια λέξη που ίσως, να ακούγεται ξεχασµένη και κάπως ροµαντική. Μια λέξη όµως, που το νωθρότερο ψέλλισµά της στα χείλη εκείνων που γνώρισαν την αδικία και την υπεροψία της σύγχρονης κοινωνίας, µπορεί να προκαλέσει σήµερα αµηχανία στα κοπάδια των «αγνών» αµνών αυτού του συστήµατος, αλλά κυρίως αποστροφή στη «στρατιά» των θεµελιωτών των «ιερών» νόµων του.

Περμακουλτούρα: Πραγματική αειφορία με ένα δοκιμασμένο μοντέλο

"Η Permaculture (διαρκής καλλιέργεια ή περμακουλτούρα) είναι η συνειδητή σχεδίαση και διαχείριση παραγωγικών αγροτικών και ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων. Το επίκεντρό της είναι ο σχεδιασμός ανθρώπινων οικισμών, όπου η έννοια της περμακουλτούρας υφαίνει τις αρχές της σε έναν ιστό σωστής και παραγωγικής ανάπτυξης, που βοηθά ταυτόχρονα στην αναγέννηση της φύσης."

Πώς γεννιέται η ξενοφοβία


Ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία αισθανόμαστε συχνά ότι απειλούμαστε. Η παγκοσμιοποίηση, οι φυσικές καταστροφές, η οικονομική κρίση, οι δυσκολίες της καθημερινής ζωής μάς δημιουργούν την αίσθηση ότι δεν τα καταφέρνουμε πλέον να αντιμετώπισουμε απειλές που είναι συχνά απρόβλεπτες. Αισθανόμαστε ανυπεράσπιστοι και ανίκανοι να δράσουμε, και συνεπώς φοβόμαστε. Είναι ένας ακαθόριστος φόβος τον οποίο μεταφέρουμε κυρίως στους ξένους».

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Τράπεζες που κατήργησαν τα χρήματα

Σε εποχές οικονομικής στενότητας πολίτες ανταλλάσσουν υπηρεσίες και προϊόντα, με "νόμισμα" τον χρόνο εργασίας. Πώς λειτουργεί το σύστημα καταθέσεων και αναλήψεων χωρίς χρήματα, που εφαρμόζεται ήδη στην Αγία Βαρβάρα, στο Βόλο, στην Κέρκυρα, στο Ρέθυμνο και αλλού
"Ο χρόνος σου έχει αξία". Μπορεί όχι σε χρήμα, αλλά σε είδος. Με το σκεπτικό αυτό άρχισε και στη χώρα μας να εφαρμόζεται η "ανταλλακτική οικονομία", μια δράση ξενόφερτη αλλά πολύ χρήσιμη, την εποχή που το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών συρρικνώνεται σημαντικά και όλοι αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να βγουν από τα καθημερινά αδιέξοδα.

Επιλεκτική χρεοκοπία. Τι σημαίνει για μας;

του Γιάνη Βαρουφάκη

Επιλεκτική χρεοκοπία δεν υπάρχει. Σε όλες τις περιπτώσεις στάσης πληρωμών κάποια ομόλογα αποπληρώνονται κανονικά. Ακόμα και η Αργεντινή επέλεξε ποιους δανειστές της θα αποπληρωνει κανονικά και ποιους όχι. Άρα επιλεκτική ήταν και εκείνη η χρεοκοπία. Συνεπώς προς τι η συζήτηση; Προκειται για άλλον ένα ευφημισμό με στόχο την προετοιμασία της κοινής γνώμης για μια κοινή χρεοκοπία. Τόσο απλά. Να σας θυμίσω την χρονική ακολουθία της μεγαλιώδους άρνησης που μας έφερε εδώ; Αρχικά, με το πρώτο Μνημόνιο, μας είπαν ότι αποφύγαμε την χρεοκοπία. Οποίος έλεγε ότι η χρεοκοπία, στάση πληρωμών, αναδιάρθρωση (όλα αυτα είναι συνωνυμα) είναι αναπόφευκτες, θεωρήθηκε κάτι μεταξύ εθνοπροδοτη και ανοητου.

Θα χρεοκοπήσει η… Αμερική;

                                                                                   Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Ανησυχία προκαλούν τελευταία οι ειδήσεις από τις ΗΠΑ: κινδυνεύει, λέει, να χρεοκοπήσει η Αμερική, βυθίζοντας σε οικονομικό χάος ολόκληρο τον πλανήτη! Εχει μάλιστα και συγκεκριμένη ημερομηνία ο επερχόμενος Αρμαγεδδών – στις 2 Αυγούστου. Αν μέσα σε ένα δεκαήμερο, συνεχίζει η ιστορία, δεν συμφωνήσουν οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί ώστε η συμφωνία τους να έχει αποτυπωθεί σε νόμο του αμερικανικού κράτους πριν από τη μοιραία ημέρα της 2ας Αυγούστου 2011, πάει, καταστραφήκαμε. Τρομολαγνικές δηλώσεις ανάλογου περιεχομένου έκανε ήδη και η νεοεκλεγείσα πρόεδρος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ: “ Αν εξελιχθεί πλήρως το σενάριο για στάση πληρωμών, τότε οι επιπτώσεις θα είναι πραγματικά άσχημες όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της” δήλωσε χαρακτηριστικά στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, κάνοντας λόγο για “ πραγματικό σοκ”.

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Global Warming When you feel it, it's already too late



ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
Όταν Την Αισθανθείτε, Θα Είναι Πλέον Αργά.

Dripped

Το Dripped είναι πανέμορφη μια ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους του Léo Verrier που δημιουργήθηκε για να τιμήσει τον αμφιλεγόμενο αφαιρετικό εξπρεσιονιστή ζωγράφο Jackson Pollock. Το φίλμ διαδραματίζεται στην Νέα Υόρκη στην δεκαετία του 1950, ακολουθώντας το εκστατικό Pollock, στην παθιασμένη αναζήτησή του για την αλήθεια, την ομορφιά και την τέχνη καθώς ανακαλύπτει τον πραγματικό εαυτό του, το στίγμα του (drip) που θα τον καθιερώσει ως καλλιτέχνη. Απολαύστε την…

Το facebook, το νέο φαίνεσθαι


Για την ακρίβεια το facebook, είναι η βιτρίνα του κάθε ανθρώπου. Για μερικούς ο απόλυτος εκπρόσωπος τους. Πέρα από τους εμφανείς κινδύνους που δημιουργούνται, όπως η φακελοποίηση, κακόβουλα λογισμικά, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, προσωπική ψυχική αποσύνθεση -αποτελεί τη νέα βιτρίνα της μόδας του φαίνεσθαι.

Πόσο νόμιμες είναι οι τράπεζες;


Το τελευταίο διάστημα, λόγω της ύφεσης, άπειροι δανειολήπτες αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς τι τράπεζες. Αυτό έχει προκαλέσει πανικό στις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες βλέπουν τη ρευστότητά τους να εξανεμίζεται. Σε συνδυασμό με τις μαζικές αναλήψεις που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες, το τραπεζικό σύστημα έχει σχεδόν καταρρεύσει, πράγμα που, όπως είναι φυσικό, κανένας δεν θα ομολογήσει, ούτε θα γίνει ποτέ κουβέντα στα ΜΜΕ, γιατί θα είχαμε πανικό των καταθετών, με συνέπεια ένα Bank Run και την άμεση κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Επιλεκτική Χρεοκοπία

Του Θανάση Παπαδή
Το θέμα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» της Ελλάδος φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι και η κυβέρνηση φέρεται να συζητά ακόμη και αυτό το ακραίο για την ώρα ενδεχόμενο, υπό την προϋπόθεση να λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις από την Κομισιόν και την ΕΚΤ ότι θα συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Την ύπαρξη συζητήσεων γύρω από το συγκεκριμένο σενάριο παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς χθες και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αν και σημείωσε ότι στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup δεν υπάρχει καμιά αναφορά στον όρο «επιλεκτική χρεοκοπία». Όπως διευκρίνισε, μπορεί να τρομάζει ο όρος «selective default», που στα ελληνικά αποδίδεται ως «επιλεκτική χρεοκοπία», στην πραγματικότητα, όμως, δεν πρόκειται για πραγματικό γεγονός, αλλά για βαθμολογία των οίκων στα ομόλογα.

Άδικοι φόροι, δίκαιες εξεγέρσεις

Περιδιαβαίνοντας κανείς σήμερα τα ειδυλλιακά και γαλήνια τοπία της Ουαλίας δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι αυτά τα ίδια μέρη κατά τα μέσα του 19ου αιώνα απετέλεσαν το επίκεντρο πολιτικής ανυπακοής και φλογερών εξεγέρσεων. Άνδρες ντυμένοι με γυναικεία ρούχα και με τα πρόσωπα μουτζουρωμένα με κάρβουνο εξορμούσαν τις νύχτες σε κάτι ανάλογο με τους σημερινούς σταθμούς διοδίων για να τους καταστρέψουν απελευθερώνοντας έτσι τους δρόμους. Η εξέγερση της Ρεβέκκας όπως έμεινε γνωστή στην ιστορία ήταν ένα κίνημα απλών ανθρώπων ενάντια στους άδικους, παράλογους και τιμωρητικούς φόρους των δρόμων, αντίστοιχους με τα σημερινά διόδια, τους οποίους επέβαλαν απόντες γαιοκτήμονες και μια απομακρυσμένη εξουσία.

Τρεις παλιές ιδέες

Του Θανάση Πολλάτου



Με αφορμή την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των περικοπών των εισοδημάτων που περιλαμβάνει, αλλά και της ανοικτής συζήτησης στους κόλπους της έλλογης αριστεράς περί της ανάγκαιότητας μιας δίκαιης λιτότητας (εδώ κι εδώ), ας θυμηθούμε τρεις παλιές ιδέες της πολιτικής οικολογίας που οριοθετούν έναν νέο τρόπο ζωής μακριά από το καταναλωτικό πρότυπο. Ισχυρίζομαι ότι οι ιδέες αυτές που υιοθετούνται και από τους θεωρητικούς της αποανάπτυξης, όπως ο Σερζ Λατούς, ο Πωλ Αριές κ.ά., μπορούν να δώσουν θετικό περιεχόμενο στον υποχρεωτικό αναπροσανατολισμό με τον οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία.

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Barbie τελειώσαμε!!

Η Greenpeace αποκαλύπτει! Για την συσκευασία της πιο διάσημης κούκλας στον κόσμο χρησιμοποιείται ξυλεία από τα αρχεγονα δάση της Ινδονησίας, τα οποία αποτελούν καταφύγιο για απειλούμενα με εξαφάνιση είδη όπως είναι η Τίγρης της Σουμάτρας.
Οι ερευνητές της Greenpeace διαπίστωσαν με εργαστηριακές αναλύσεις ότι η συσκευασία της Barbie παράγεται με χαρτοπολτό από τα τροπικά δάση της Ινδονησίας. Με έναν συνδυασμό από  τοπικές έρευνες, χαρτογράφηση δεδομένων και έλεγχο των πιστοποιητικών της εταιρίας αποδείξαμε ότι η Mattel, η εταιρία που παράγει τη Barbie, καθώς και άλλες εταιρίες παραγωγής παιχνιδιών, συμπεριλαμβανόμενης και της Disney, χρησιμοποιούν συσκευασίες που φτιάχνονται από τον πιο διαβόητο καταστροφέα των δασών της Ινδονησίας, την εταιρία Asia Pulp and Paper (APP). 

"Να φύγετε να πάτε αλλού"..... Καμίνης προς αγανακτισμένους...



Πρωτοβουλία ώστε να επανέλθει η ζωή στην Αθήνα στους κανονικούς της ρυθμούς, έπειτα από 45 ημέρες «δέσμευσης» της πλατείας Συντάγματος από τους Αγανακτισμένους, ανέλαβε από την Παρασκευή ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Πρώτο βήμα, η σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την έναρξη συνομιλιών με τους κατασκηνωτές.

Οικολογικός ακτιβισμός: Just Do it!


Φως στα άδυτα του περιβαλλοντικού ακτιβισμού, επιχειρεί να ρίξει νέα ταινία η οποία κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 15 Ιουλίου.

Προβληματισμοί "Πλατείας"

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός, ότι μετά από χρόνια  πλήρους αποχαύνωσης, ένα μέρος  του λαού,  βγαίνει στους δρόμους. Από την άλλη όμως,  η συμπεριφορά των περισσότερων από αυτά τα άτομα,  απογοητεύει, όσους ήθελαν να διατηρούν έστω και μια μικρή ελπίδα, ότι μπορεί να φέρει κάτι θετικό.
Αυτό γιατί τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς των ανθρώπων ‘της πλατείας’ δεν βοηθούν καθόλου, προς την κατεύθυνση ουσιαστικής αλλαγής. Αν ήταν ανάγκη να επιλέγαμε ένα χαρακτηριστικό, θα  επιλέγαμε την έλλειψη σκέψης. Σ αυτό οφείλονται τα περισσότερα λάθη που έχουμε δει στις πλατείες. 
Σε καμιά περίπτωση, δεν αμφισβητείται η ειλικρινής διάθεση  της πλειοψηφίας των πολιτών  που διαδηλώνουν ειρηνικά, να συνεισφέρουν στην αλλαγή πορείας της χώρας. Αλλά θα πρέπει να συμβαδίζει με σκέψη, προσοχή, υπευθυνότητα, ανάληψη προσωπικής ευθύνης, 

Financial Times: “Ο χρόνος για την Ευρωζώνη τελειώνει”


Αυστηρές προειδοποιήσεις προς τους ευρωπαίους ηγέτες ώστε να κινηθούν γρήγορα και να δώσουν λύση στην κριση χρέους εντός της ζώνης του ευρώ απευθύνουν οι Financial Times, με ανάλυση που έχει τίτλο: “ο χρόνος για την ευρωζώνη τελειώνει”.
Η ανάλυση των FT έχει ως εξής: “Η ευρωζώνη έχει βρεθεί σε πολλά αδιέξοδα κατά την αναζήτηση της οδού που θα οδηγήσει σε επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη. Το πιο πρόσφατο τείχος είναι η προσπάθεια να περιληφθούν οι ιδιώτες επενδυτές σε έναν δεύτερο κύκλο χρηματοδότησης που προγραμματίζεται για την Ελλάδα και παράλληλα να αποτραπεί το πιστωτικό γεγονός.

Η αποανάπτυξη με απλά λόγια...

Του Άγγελου Τρωιάνου


Ο όρος

Από-ανάπτυξη, απανάπτυξη.
Ατυχής επικοινωνιακά, μάλλον, μετάφραση του αγγλικού de-growth (Από-αύξηση ή εννοιολογικά πιο σωστά από-μεγέθυνση) αλλά και του γαλλικού decroissance (η ελάττωση, η φθίση, ο μαρασμός) και πιο λαϊκά “το ξεφούσκωμα”. Πολιτικό-οικονομικός όρος πιο πολύ και σαν τέτοιος αντιμετωπίζεται.

Μερικές σκέψεις για την άμεση δημοκρατία

Του Θανάση Πολλάτου


Πρώτα απ’ όλα, θεωρώ πως η άμεση δημοκρατία είναι όχι ένα προτεινόμενο πολίτευμα ή ένα επαναστατικό πρόταγμα, αλλά μια διαδικασία που χρειάζεται πολλή επεξεργασία για να εφαρμοστεί. Λέγοντας άμεση δημοκρατία αναφερόμαστε στη διαδικασία της πλειοψηφικής λήψης των αποφάσεων από μια συνέλευση του συνόλου των πολιτών και όχι από μια συνέλευση αντιπροσώπων τους. Αυτός ο ορισμός, ο οποίος εκτιμώ ότι είναι ως σήμερα ο μοναδικός προτεινόμενος ορισμός από όλους τους ενδιαφερόμενους, είναι υπερβολικά ελλιπής. Για μένα σήμερα, το περιεχόμενο των αποφάσεων που λαμβάνονται είναι πολύ σημαντικότερο από τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Αυτό θα πει ότι δε μας ενδιαφέρει ο τρόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις; Όχι, μας ενδιαφέρει και ο τρόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις, αλλά πρέπει να μας ενδιαφέρει λιγότερο.

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Η ψευδαίσθηση της εθνικής ενότητας και η ταξική διάρθρωση των κοινωνιών

Του Θανάση Χαλκιά                 
Καθώς το καπιταλιστικό όνειρο της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» δείχνει προς στιγμήν να κλονίζεται , κάθε λογιών εθνικισμοί δείχνουν να αναβιώνουν. Στις πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού βορά, τα εθνικιστικά – ξενοφοβικά κόμματα αρχίζουν να επηρεάζουν πλέον ακόμα και τις επίσημες κρατικές πολιτικές. Η επανέναρξη των τελωνειακών ελέγχων στα σύνορα της Δανίας με την Γερμανία και τη Σουηδία (υπό το φόβο της εισροής μεταναστών) δείχνει ακόμα μια φορά  πως ο ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος αφορά αποκλειστικά και μόνο την κίνηση κεφαλαίων,  και όταν αυτό ισχύει για τους ανθρώπους  γίνεται αυστηρά υπό την ιδιότητα του εργατικού δυναμικού ή του καταναλωτή – τουρίστα.
Στα μάτια της κοινή αντίληψης το εγχείρημα της «ενωμένης Ευρώπης» φαίνεται πως αντιτίθεται στην εθνική περιχαράκωση.

Εθνική στρατηγική για το δημόσιο χρέος

Του Νικου Oικονομιδη καθηγητή Οικονομικών στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.


Είναι αναγκαίο η Ελλάδα να δημιουργήσει και να εφαρμόσει μια εθνική στρατηγική για τη διαχείριση και διαπραγμάτευση του χρέους της. Παρά το ότι αυτό είναι πρωταρχικής σημασίας και παρά το ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας, δεν έχει μια εθνική στρατηγική στο πρόβλημα του χρέους.

Όταν μετα-λαμβάνουν τα ευρώ

της Λουκρητίας
Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν και άνθρωποι που δεν πιστεύουν στα Θεία. Ανεξαρτήτως σε ποια κατηγορία ανήκετε, ο συνδετικός κρίκος ανάμεσά σας είναι ακριβώς αυτό στο οποίο διαφωνείτε. Για να το θέσω πιο απλά, μπορεί κάποιος να έχει αποφασίσει εκ πεποιθήσεως να μην συμμετέχει στα εκκλησιαστικά μυστήρια, αλλά αν κοιτάξει πιο καλά στον καθρέφτη θα δει τον εαυτό του σαν κλωστίτσα από το ράσο του ιερέα που πρωτοστατεί στην κυριακάτικη λειτουργία.

Η κρίση θα τελειώσει μόνο με παγκόσμια οικονομική κατάρρευση

Ανέκαθεν υπήρχαν κράτη που είχαν προβλήματα  με τα χρέη τους, αλλά αυτό που ζούμε σήμερα είναι η πρώτη πραγματικά παγκόσμια κρίση χρέους.
Δεν υπάρχει καμιά ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν, που σχεδόν όλες οι χώρε του πλανήτη να πνίγονται συγχρόνως στα χρέη.
Η σημερινή κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει αν δεν υπάρξει μια παγκόσμια οικονομική κατάρρευση. Δεν υπάρχει κάποια ελπίδα για μια οργανωμένη διέξοδο από το σημερινό οικονομικό χάλι.
Αυτή τη στιγμή, η ΕΕ και το ΔΝΤ δανειοδοτούν εκτάκτως την Ελλάδα, την Ιρλανδία, και την Πορτογαλία, αλλά το μόνο που θα καταφέρουν είναι τις δώσουν λίγους μήνες παράταση.