σκέψεις, απόψεις και προτάσεις σχετικά με την όποια αλλαγή ή βελτίωση της «αρχής»....


και ως «αρχής»: το τοπικό ή χρονικό σημείο από όπου αρχίζει κάτι, η αφετηρία ή η αρχική φάση, το ξεκίνημα…..η πρωταρχική αιτία, η αφορμή….. η προέλευση, το αρχικό σημείο της δημιουργίας……ο θεμελιακός κανόνας στη φύση, στην επιστήμη, στην τέχνη, στην πολιτική κ.λπ…..ο βασικός κανόνας που ρυθμίζει την προσωπική ή την κοινωνική συμπεριφορά και φυσικά η δημόσια εξουσία και τα πρόσωπα που την ασκούν ή την εκπροσωπούν

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

1,2 Million Children

 

Animation μικρού μήκους με θέμα το Human Trafficking. Το απάνθρωπο
αυτό φαινόμενο μέσα απο τα μάτια ενός παιδιού.
1.200.000 παιδιά αγοράζονται και πωλούνται σε διεθνή σύνορα κάθε χρόνο. Η πλειοψηφία των παιδιών αυτών, πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, στην πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, εμπορική σεξουαλική βιομηχανία. Υπολογίζεται ακόμα, οτι 5,7 εκατομμύρια παιδιά, εμπλέκονται σε μορφές εξαναγκαστικής εργασίας ή δουλείας.

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

GetOut


Μάικ Χάντσον: Η χρηματοπίστωση είναι η νέα μορφή πολέμου

O Μάικ Χάντσον, διακεκριμένος καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι-Κάνσας, παραχώρησε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εκπομπή «Guns and Butter» της Bonnie Faulkner. Παρακάτω δημοσιεύουμε εκτεταμένα αποσπάσματα της μακροσκελούς συνέντευξης, τα οποία αναδεικνύουν με χαρακτηριστικό τρόπο πτυχές της παγκόσμια οικονομικής κρίσης και των ισορροπιών που διαμορφώνονται.

Φέρτε την επανάσταση στην εκπαίδευση!

ο Sir Ken Robinson κάνει μια διασκεδαστική και έντονα συγκινητική πρόταση για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που να γαλουχεί(και όχι να υπονομεύει) τη δημιουργικότητα. 

Πώς θα είναι το δημόσιο Πανεπιστήμιο αν ψηφιστεί ο νόμος Διαμαντοπούλου



Μια διεξοδική κριτική στο νέο νόμο-πλαίσιο για το δημόσιο Πανεπιστήμιο 

Ο Κώστας Σταμάτης, καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ, απευθύνει προς τους βουλευτές επιστολή-υπόμνημα επί του νομοσχεδίου για το ελληνικό Πανεπιστήμιο. Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι Κύριοι και Κυρίες Βουλευτές.

Κατατίθεται προς ψήφιση νομοσχέδιο σαρωτικής μεταβολής του πανεπιστημιακού τοπίου στη χώρα μας. Το νομοσχέδιο κατατίθεται μέσα στο καλοκαίρι, μόνο και μόνο για να ψηφισθεί εσπευσμένα και χωρίς ουσιαστική συζήτηση, παρά την καθολική αντίδραση της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας. Το κείμενο αυτό ατυχώς απηχεί προς το πολύ χειρότερο συναφή δέσμη ιδεών, που έχει εξαγγείλει προ μηνών η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης. Η εν λόγω δέσμη ιδεών έχει αποτελέσει έκτοτε αντικείμενο ζωηρής και αυθεντικής διαβούλευσης στα Τμήματα και τις Συγκλήτους των ΑΕΙ όλης της χώρας. Η ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα έχει κρίνει νηφάλια και τεκμηριωμένα, με πλείστα ψηφίσματα των Συγκλήτων, ότι η δέσμη αυτή διαπνέεται από επίφοβες κεντρικές ιδέες, οι οποίες και μεγεθύνονται τα μάλα στο υπό κρίση νομοσχέδιο. Επί όλων αυτών, παρακαλούμε θερμά να λάβετε υπ’ όψιν Σας τα ακόλουθα.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Η αλήθεια που κρύβουν για το χρέος

Την πικρή αλήθεια που κρύβει η κυβέρνηση από τους Ελληνες αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το δημόσιο χρέος αποκάλυψε χθες ο διεθνής Τύπος. Με εκτενείς αναλύσεις που δημοσιεύονται σε δύο κορυφαία ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, το Reuters και την ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» αποδεικνύουν με αριθμούς ότι, παρά τα λεγόμενα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των Ευρωπαίων ηγετών, το πακέτο της συμφωνίας των Βρυξελλών αντί να μειώνει το ελληνικό δημόσιο χρέος (δηλαδή το βάρος στην παρούσα και στις επόμενες γενιές των Ελλήνων) το αυξάνει και μάλιστα πολύ! .....

Φιλελευθερισμός ή δημοκρατία;

Του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου


"Αν μπορούμε να σκεφτούμε μια κοινωνία μετά τον καπιταλισμό, τότε χρειάζεται να σκεφτούμε και τη δημοκρατία μετά τα όρια του φιλελεύθερου επιχειρήματος"



Παρά την οικτρή αποτυχία των νεοφιλελεύθερων, και δη στο πεδίο της «αποτελεσματικότητας», όπου φιλοδοξούσαν να διακριθούν, η αντίθεση στο φιλελευθερισμό μοιάζει, και σήμερα ακόμα, κάθε άλλο παρά αυτονόητη.

The world is where we live


The world is where we live

Η σημασία της καλής είδησης

Tης Ριτσας Μασουρα για την καθημερινη


Ολοι το γνωρίζουμε κι όλοι το χειροκροτούμε, αν και δεν θα ’πρεπε. Η είδηση που πουλάει είναι η δυσάρεστη είδηση. Ειδικότερα όταν φοβίζει και τρομοκρατεί, όταν πληγώνει, όταν προκαλεί οίκτο, όταν κεντρίζει σαν σφήκα το θυμικό του ατόμου. Για σταθείτε, όμως.
Φανταστείτε να ζούσαμε σ’ έναν κόσμο όπου θα απαγορευόταν η δημοσιοποίηση μιας καλής είδησης! Τι είδους κόσμος θα ταν αυτός; Παλιότερα, νομίζω στην Ελβετία, μια ομάδα αισιόδοξων ανθρώπων αποφάσισε να εκδώσει εφημερίδα μόνο με ευχάριστα και καλά νέα. Ηταν όμως τόσο όμοια μεταξύ τους, καρμπόν σχεδόν, ώστε με τον καιρό η προσπάθεια ατόνησε και η εφημερίδα έκλεισε. Ισως γιατί ο άνθρωπος πολλές φορές προτάσσει συμπεριφορές τυμβωρύχου κι άλλες τόσες διψάει για βαρβαρότητα.

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Οικολογία και Φιλοσοφία

του Νίκου Μάλλιαρη


Μια από τις μείζονες πτυχές του σύγχρονου πολιτικού προβλήματος, η οποία απασχολεί αρκετούς ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική συνολικά, είναι το λεγόμενο οικολογικό πρόβλημα. Σχετικά με αυτό τα πράγματα είναι λίγο πολύ γνωστά. Από τον ύστερο Μεσαίωνα και εξής αρχίζει να αναπτύσσεται στη Δύση –μεταξύ άλλων- ένα διανοητικό ρεύμα που αποκρυσταλλώνεται στο καπιταλιστικό φαντασιακό. Παρά το γεγονός ότι εξαρχής βρέθηκε σε διαμάχη με ένα ρεύμα εντελώς αντίθετης εμπνεύσεως, με το ρεύμα δηλαδή που ο Καστοριάδης ονόμασε «πρόταγμα της αυτονομίας», τελικά επεκράτησε. Πυρήνας του είναι η επιδίωξη επιβολής της μεγαλύτερης δυνατής κυριαρχίας της εργαλειακής λογικής, τόσο επί της κοινωνίας, όσο και επί της φύσης. Αυτό επιτυγχάνεται στο κοινωνικό επίπεδο μέσω της θέσης του οικονομικού στοιχείου ως κυρίαρχου και πρωταρχικού για κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας. Τα πάντα ποσοτικοποιούνται και το μόνο που μετράει είναι η δίχως λόγο εξάπλωση μιας ψευδοορθολογικής κυριαρχίας. Το μόνο κριτήριο είναι η εμμονή της ακροτατοποίησης: ελάχιστο κόστος, μέγιστο κέρδος. Η πίστη στην πρόοδο και η επιδίωξη της «ανάπτυξης» μέσω της απεριόριστης ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση του πλανήτη. Οι συνέπειες είναι παραπάνω από εμφανείς πλέον. 

WWF Change the way you think


WWF Change the way you think

Η σιωπή των αστών…

Toυ Θάνου Μαντζάνα, πολιτικό επιστήμονα - δημοσιογράφο


Μια φορά και ένα καιρό λοιπόν υπήρχε μια πόλη. Δεν ήταν η καλύτερη του κόσμου αλλά ούτε και η χειρότερη, δεν ήταν η πιο όμορφη αλλά ούτε και η πιο άσχημη, σίγουρα πάντως ήταν, αν όχι η πιο βρώμικη απ’ όλες, μια από τις πλέον βρώμικες που υπήρχαν.
Παρ’ όλα αυτά όμως οι κάτοικοι της, οι πολίτες της, την αγαπούσαν, με όλα τα καλά και τα κακά της. Τόσο πολύ μάλιστα που αρκετοί την αποκαλούσαν ακόμα «κλεινόν άστυ», ούτως ειπείν αγαπημένη πόλη στην γλώσσα που μιλούσαν οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής της πόλης τους (γιατί ο τόπος αυτός είχε μια εξαιρετικά μακρόχρονη Ιστορία ως χώρος μαζικής (συγκατ)οίκησης ανθρώπων που πήγαινε χιλιάδες χρόνια πίσω.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Photographs From The Riots

Μία καταπληκτική δουλειά του φωτογράφου Γιάννη Μπιλίρη, από τα επεισόδια στην Αθήνα στις 29η Ιουνίου   
http://www.greekriots.com


Photographs : http://yiannisbiliris.com 


Soundtrack : Keny Arkana – La Rage Du Peuple
Recorded Sounds : Exandas Documentaries

Be Happy, it's an order.

 «Η πολιτική εξουσία που απαγορεύει τη μουσική, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων, αποδεικνύεται αλλόκοτα ξένη προς τη ζωή», ένα φιλμάκι  του Sinan Cetin.

Από τον φόβο στην ελπίδα

Πολλά μπορεί να πει κανείς για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. Ακόμη και να αμφισβητήσει τα ωφελήματα αυτής ή να τα χαρακτηρίσει αβέβαια ή ανεπαρκή να διαμορφώσουν από μόνα τους προϋποθέσεις εξόδου της χώρας από την κρίση. Ή να δηλώσει απλώς δύσπιστος για τη συνέχεια, για την εφαρμογή των τόσων προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου.

Ωστόσο, όσες ενστάσεις και εάν εγείρει κάποιος, δεν μπορεί να μην αποδεχθεί την ανακούφιση των πολιτών.

Δημοψηφίσματα χωρίς εφαρμογή!


«Ναι», «Οχι» ή «λευκό» σε ένα ή και περισσότερα ερωτήματα είναι οι επιλογές που έχουν οι πολίτες στα δημοψηφίσματα που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον, χωρίς όμως η κρίση τους, στις περισσότερες των περιπτώσεων, να δεσμεύει την οποιαδήποτε κυβέρνηση.
Ο υπουργός Χ. Καστανίδης και ο υφυπουργός Π. Κουκουλόπουλος εξήγησαν πώς θα γίνονται τα κρατικά... γκάλοπ!

Όταν η Ελλάδα “βγήκε” από τα Βαλκάνια


Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω γράψει κάποιο κείμενο εδώ και αρκετό καιρό. Αυτό κατά τη γνώμη μου οφείλεται στο γεγονός ότι μάλλον δεν είχα σοβαρό λόγο για να το κάνω. Άλλωστε η υπόσχεση που έχω δώσει στον εαυτό μου για αυτό εδώ το blog είναι ότι θα γράφω λίγο, αλλά από καρδιάς. Και τώρα νιώθω πραγματικά ότι θέλω να γράψω κάτι.
Για πρώτη φορά, ύστερα από πάρα πολύ καιρό, νιώθω ότι η μειοψηφική,δημοσκοπικά, μερίδα των Ελλήνων πολιτών, που προσβλέπουν στην πλήρη κατάρρευση του ξεπερασμένου μεταπολιτευτικού κράτους και του πολιτικού συστήματός του, στην (εξ)ώθηση της κοινωνίας προς τον δρόμο του (κατά Ν. Διαμαντούρο) εκσυγχρονισμού, και στη συνακόλουθη αποσυνάρθρωση και των τριών από τα συντεχνιακά – συνδικαλιστικά μορφώματα των τελευταίων 37 ετών, μπορεί να ορθώσει το ανάστημά της, να φωνάξει παρούσα και να αναλάβει, επιτέλους δικαιωμένη, την τύχη αυτού του τόπου στα χέρια της.

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Παίζουμε Οικολογικά - επεισόδιο 1ο: Ερωτόκριτος.

77 καλλιτέχνες, 40 διαφορετικά σημεία της Αττικής και ένα αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας, συνθέτουν τον καμβά της δράσης και της δημιουργίας του «εναλλακτικού» video «Παίζουμε Οικολογικά -- Ζούμε Λογικά -- Ενεργούμε Ομαδικά»!
10 λεπτά μιας απίστευτης συνύπαρξης σπουδαίων ερμηνευτών και καλλιτεχνών, πάνω σε ένα από τα ωραιότερα τραγούδια, στο μοναδικό ποίημα του Βιντσέτσου Κορνάρου, Ερωτόκριτος.

Στον βωμό του αφηρημένου χρήματος

Του Κώστα ΒεργόπουλουΔημοσιεύτηκε στην Αυγή, στις 24 Ιουλίου 2011


Όπως σημειώνει η βρετανική Γκάρντιαν, το «τραγούδι της κρίσης» είναι γνωστό και σήμερα το άδουν όλοι, χωρίς εξαίρεση, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ιθύνοντες, υπό τον συντονισμό των αρχόντων του μεγάλου χρήματος και με κόστος την αποδιάρθρωση των κοινωνιών και το σάρωμα ακόμη και των πιο αναγκαίων προϋποθέσεων της ανθρώπινης ζωής. Η επίθεση του χρήματος δεν είναι μόνον οικονομική, πολιτική, αλλά επίσης πολιτισμική και ακόμη περισσότερο βιο-πολιτική, δηλαδή κλονίζει ακόμη και τα θεμέλια της ανθρώπινης ύπαρξης. 

Δημοψήφισμα τώρα!

του Τάκη Μίχα

Όπως έχω επανειλημμένα υποστηρίξει, το σημερινό πρόβλημα της χώρας είναι κυρίως πρόβλημα διακυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε μέτρα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων πιστωτών δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοσθούν ή θα εφαρμοσθούν ελλειπώς. Αυτό με την σειρά του οφείλεται στην αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να υλοποιεί τα στοιχειώδη προαπαiτούμενα ενός κράτους εν λειτουργία.

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

"Κιβωτός", μία ταινία επιστημονικής φαντασίας του Grzegorz Jonkajtys.


Ένας άγνωστος ιός έχει καταστρέψει το σύνολο σχεδόν του ανθρώπινου πληθυσμού. Οι εναπομείναντες διασωθέντες, ανυποψίαστοι για την αληθινή φύση του ιου, κινούνται προς τη θάλασσα.
Μέσα σε μεγάλα πλοία, ξεκινούν ένα ταξίδι σε αναζήτηση ακατοίκητης, αμόλυντης στεριάς. Ξεκινάει, έτσι, η μεγάλη έξοδος... καθοδηγούμενη από έναν άνθρωπο...
Ένα ταξίδι επιστημονικής φαντασίας (και όχι μόνο), από τον Πολωνό σκηνοθέτη και βραβευμένο ανιματέρ ειδικών εφέ, Grzegorz Jonkajtys.