σκέψεις, απόψεις και προτάσεις σχετικά με την όποια αλλαγή ή βελτίωση της «αρχής»....


και ως «αρχής»: το τοπικό ή χρονικό σημείο από όπου αρχίζει κάτι, η αφετηρία ή η αρχική φάση, το ξεκίνημα…..η πρωταρχική αιτία, η αφορμή….. η προέλευση, το αρχικό σημείο της δημιουργίας……ο θεμελιακός κανόνας στη φύση, στην επιστήμη, στην τέχνη, στην πολιτική κ.λπ…..ο βασικός κανόνας που ρυθμίζει την προσωπική ή την κοινωνική συμπεριφορά και φυσικά η δημόσια εξουσία και τα πρόσωπα που την ασκούν ή την εκπροσωπούν

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Τα παιδιά της μεγάλης φυγής....

Της Xαράς Kαλημέρη
Mια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό αναζητούν όλο και περισσότεροι Έλληνες, κυρίως νέοι επιστήμονες, μέσα από ιστοσελίδες, ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και με τη βοήθεια των πανεπιστημίων.

Mόνο τους πέντε πρώτους μήνες του 2011, οι Έλληνες που αποφάσισαν να διεκδικήσουν μια θέση στην αγορά εργασίας της Eυρώπης, συμπληρώνοντας το Eυρωπαϊκό Bιογραφικό (Europass), έφθασαν τις 35.349, ξεπερνώντας τον αριθμό που αντιστοιχούσε για ολόκληρο το 2009 (32.267) και πλησιάζοντας στον αριθμό του 2010 (46.432).
Το 9%-11% των πτυχιούχων
Tην ίδια ώρα, εκτιμάται ότι από 114.000 έως 139.000 Eλληνες επιστήμονες εργάζονται ήδη στο εξωτερικό -στην Eυρώπη ή τις HΠA- αριθμός που αντιστοιχεί στο 9% - 11% του συνόλου των πτυχιούχων που ζουν στην Eλλάδα.

Η πιο μεγάλη ευθύνη

Του  Ηλία Κουσκουβέλη,   καθηγητή διεθνών σχέσεων
Το παρόν είναι μία προσπάθεια να καταγράψω κάποιες από τις σκέψεις ή τα έντονα συναισθήματα που κυριαρχούν μέσα μου τον τελευταίο καιρό, σχετικά με την οικονομική κρίση που βιώνει η πατρίδα μας.
Η πρώτη σκέψη, που πάντα έρχεται στο μυαλό μου, είναι η προσωπική μου ευθύνη για ό,τι το αρνητικό ή ταπεινωτικό έχει συμβεί στον τόπο μας. Τι έκανα λάθος ως πολίτης; Τι θα μπορούσα να είχα κάνει διαφορετικά; Σε τι κόσμο συνέβαλα να ζήσει το παιδί μου, οι φοιτητές μου, τα παιδιά των άλλων; Απαντήσεις έχω, όμως θα μου επιτρέψετε να τις κρατήσω για τις πολλές ώρες αυτοκριτικής και σχεδιασμού ενός μέλλοντος σε διαφορετικές βάσεις.

Η γραμματική της υποταγής

Ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Νικόλας Σεβαστάκης για το νέο νόμο-πλαίσιο 
Του Νικόλα Σεβαστάκη

Καταβάλλω προσπάθεια διαβάζοντας το προσχέδιο νόμου με τον ωραία παραπλανητικό τίτλο «Οργάνωση Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ανεξάρτητη Αρχή για τη διασφάλιση και την πιστοποίηση της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση». Όπως και οι περισσότεροι άλλοι συνάδελφοι εδώ και ένα χρόνο συλλέγουμε φημολογίες και ανέλεγκτες πληροφορίες.  Προειδοποιητικές βολές σε ένα είδος άσκησης ψυχολογικού πολέμου. Τώρα εμφανίζεται το τελικό προϊόν. Το ίδιο το «πράγμα». Και όπως σε πλείστα άλλα προϊόντα του πασοκικού εργαστηρίου ιδεών, η γλώσσα συστήνει ήδη και περιεχόμενο.

Οι συνέπειες των (ι)δανικών...

Ο Καθηγητής Κώστας Λαπαβίτσας  μιλάει  για την αθέτηση πληρωμών, τη διαγραφή του χρέους και τις ενδεχόμενες συνέπειες


Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη , στην "Ελευθερία Λάρισας"
Κυριακή, 26 Ιουνίου 2011


1. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε παύση πληρωμών και, κατόπιν, να αναδιαπραγματευτεί το χρέος με δική της πρωτοβουλία και με στόχο την ουσιαστική διαγραφή του; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να απαλλαγεί από το άχθος του χρέους και να αναπνεύσει η οικονομία της;

Το 2010 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν 143% του ΑΕΠ, η χώρα βρέθηκε αποκλεισμένη από τις αγορές και στην ουσία χρεοκοπημένη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, αν συνεχιστεί η τρέχουσα πολιτική ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ, το χρέος θα φτάσει το 199% το 2015. 

Η «θεωρία του θεσμικού αντίβαρου»

Συνέντευξη του παγκοσμίου φήμης συνταγματολόγου δόκτωρος Michel DeCâpy, καθηγητού του Πανεπιστημίου του Τιτσίνο, στον //ΠαραλληλοΓράφο// .

Τον τελευταίο καιρό πολύς λόγος γίνεται για τις αποδοκιμασίες και τις λεκτικές -και όχι μόνο- επιθέσεις που δέχονται βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης που ψήφισαν το μεσοπρόθεσμο. Το πολιτικό θερμόμετρο έχει ανέβει, όπως φαίνεται και από τις δημόσιες αντιπαραθέσεις κομμάτων για το θέμα. Στον //ΠαραλληλοΓράφο// αποφασίσαμε πως έχει έρθει η σειρά της Νομικής Επιστήμης (της κορωνίδος αυτής των επιστημών) να μιλήσει και εξασφαλίσαμε αποκλειστικά για το μπλογκ μας και τους αγαπητούς μας αναγνώστες την τοποθέτηση επί του θέματος του παγκοσμίου φήμης συνταγματολόγου δόκτωρος Michel DeCâpy, καθηγητού του Πανεπιστημίου του Τιτσίνο.

Ο Joseph Stiglitz και το «παγκόσμιο» νόμισμα – Θέμα χρόνου η δημιουργία του!

Με τη δημιουργία ενός “παγκόσμιου” νομίσματος για πολλούς ολοκληρώνονται σε μεγάλο βαθμό και τα σχέδια της “νέας τάξης” πραγμάτων!

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο έγκριτος οικονομολόγος Joseph Stiglitz, τάσσεται ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας ενός «παγκόσμιου» νομίσματος. Τη πρώτη φορά που το έκανε ήταν το Νοέμβριο του 2008, όταν η οικονομική κρίση ξεκίνησε από τις ΗΠΑ με τη κατάρρευση της Lehman Brothers, μίας εκ των ισχυρότερων έως το 2008 επενδυτικών τραπεζών των ΗΠΑ, που λίγο αργότερα σε μορφή ντόμινο προκάλεσε τη τότε παγκόσμια οικονομική κρίση.

Γεννήθηκε ο άνθρωπος που θα ζήσει 150 χρόνια?

Μια συνταρακτική αποκάλυψη ενός Βρετανού επιστήμονα έρχεται να ταράξει τα νερά της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης και ειδικότερα της Γενετικής Μηχανικής. Εάν οι προβλέψεις του Aubrey de Grey επαληθευτούν, τότε ο πρώτος άνθρωπος που θα ζήσει για να δει τα 150α γενέθλιά του, έχει ήδη γεννηθεί.


Και μάλιστα, ο πρώτος άνθρωπος που θα ζήσει για μία χιλιετία θα είναι κατά μόλις 20 χρόνια νεώτερός του!
Ο ιατρός-γεροντολόγος και επικεφαλής ενός επιστημονικού ιδρύματος, αφιερωμένου στην έρευνα για τη μακροζωία, δόκτωρ de Grey, εκτιμά ότι οι γιατροί της εποχής του θα έχουν όλα τα απαιτούμενα εργαλεία, προκειμένου να «θεραπεύσουν» τη γήρανση, εξαλείφοντας ασθένειες που έρχονται ως συνέπεια αυτής και επεκτείνοντας το προσδόκιμο ζωής επ’ αόριστον.«Θα έλεγα ότι έχουμε 50-50 πιθανότητες να φέρουμε τη γήρανση σε ένα, όπως θα το αποκαλούσα, αποφασιστικό επίπεδο ιατρικού ελέγχου μέσα στα επόμενα 25 περίπου χρόνια», δηλώνει ο δρ. de Grey κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, λίγο προτού πραγματοποιήσει μια διάλεξη στο Βασιλικό Ινστιτούτο Επιστήμης της Βρετανίας.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

«Το Λίκνο της Δημοκρατίας κλονίζει τον κόσμο»

Της Νίνας - Μαρίας Πασχαλίδου


Αξίζει να διαβάσει κανείς το άρθρο του συγγραφέα και καθηγητή της ιστορίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Μάρκ Μαζάουερ. Τιτλοφορείται «Το λίκνο της Δημοκρατίας κλονίζει τον κόσμο» και πραγματοποιεί μια βαθύτερη ανάλυση της κρίσης από τις πολλαπλές οικονομικές αναλύσεις τις οποίες έχουμε συναντήσει σε όλα τα ξένα μέσα.

Ο Μαζάουερ υποστηρίζει στο άρθρο του πως δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ελλάδα, «αυτή η μικρή χώρα των Βαλκανίων» πρωταγωνιστεί στην ιστορία για ακόμη μια φορά. «Για να καταλάβει κάνεις το μέλλον της Ευρώπης αρκεί να στρέψει το βλέμμα του μακριά από τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης, και να κοιτάξει προσεχτικά στην Ελλάδα, στην Αθήνα. Εδώ και διακόσια χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γράμμα της εξέλιξης της Ευρώπης».

Γιατί Εμφύλιος;

Του Μανόλη Μπουχαλάκη


Τώρα τελευταία ακούει κανείς περίεργα πράγματα να λέγονται και να γράφονται από διάφορους.Οτι γυρίσαμε στη Χούντα, οτι το παρακράτος ζει και βασιλεύει, οτι οδεύουμε προς αλληλοσπαραγμό και εμφύλιο.  Κι όλα αυτά γιατί;
Ας μου επιτραπούν δυο σύντομες αναλύσεις στην προσπάθεια τοποθέτησης σε ένα λογικό πλαίσιο των λεγομένων περί εμφυλίου και λοιπών φαιδροτήτων.

Οι Πολιτικοί, τα ΜΜΕ, η Αστυνομία και οι Τραπεζικοί της Ελλάδας στο στόχαστρο της διεθνής ομάδας χάκερ Anonymous…..

Στις 5/7/2011,  αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από τη γνωστή πλέον διεθνή ομάδα χάκερ «anonymous», δύο βίντεο τα οποία  αφορούν την Ελλάδα  και την επικείμενη διαδικτυακή επίθεση που θα δεχθούν όπως απειλούν οι ανώνυμοι χάκερς, οι πολιτικοί, τα ΜΜΕ, η Αστυνομία και οι τραπεζικοί στην χώρα μας.
Μεταξύ άλλων, τα βίντεο αναφέρουν:

«Πολιτικοί, ΜΜΕ, Αστυνομία και Τραπεζικοί της Ελλάδας, το μήνυμα είναι για όλους σας.
Σας παρακολουθούμε να γκρεμίζετε και το τελευταίο ίχνος δημοκρατίας στη χώρα σας.
Σας παρακολουθούμε να υπογράφετε εξωφρενικά συμφωνητικά με το ΔΝΤ και να ξεπουλάτε τις ψυχές του λαού σας για να ικανοποιήσετε τους φίλους σας, χρησιμοποιώντας παρακρατικές ομάδες σαν προβοκάτορες, σε ειρηνικές διαδηλώσεις.»
«Σας παρακολουθούμε να επιτίθεστε σε διαδηλωτές με δακρυγόνα, πέτρες και βία»
«Επί αιώνες η χώρα σας ήταν το περήφανο λίκνο της δημοκρατίας και του πολιτισμού, αλλά τώρα μετατρέψατε τη χώρα σας σε παιχνιδότοπο για κερδοσκόπους».

Στρατηγικές Διαπροσωπικών Σχέσεων

Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Οι σύγχρονες συνθήκες συμβίωσης οδήγησαν στον κατακερματισμό των ανθρώπινων σχέσεων κάνοντας αναγκαία την εκμάθηση και εφαρμογή στρατηγικών που τις αφορούν. Εννοιολογικά η στρατηγική είναι όρος που αφορά στα μέσα και τις μεθόδους που απαιτούνται για την επίτευξη κάποιων συγκεκριμένων στόχων και ταυτίζεται, στο επίπεδο των ανθρώπινων διαπροσωπικών μας σχέσεων, με... συγκεκριμένες συναισθηματικές-ψυχολογικές δραστηριότητες που απολήγουν ωφέλιμες για άτομα ή ομάδες ατόμων. 

Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ



Ο άνθρωπος «καταναλωτής»…… είναι απίστευτο πόσο εύκολα σοκάρεσαι όταν «σε» βλέπεις ως κάτι το οποίο πριν δεν το είχες δει, και είναι ακόμα πιο απίστευτο, πόσο γρήγορα το ξεχνάς αυτό…..  

Η Κοιλάδα των δακρύων και ο κερδισμένος χρόνος


του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

Μπορεί η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου να προκάλεσε προσωρινή ανακούφιση στους ιθύνοντες κύκλους της Ε.Ε., αλλά επί της ουσίας ελάχιστα πράγματα αλλάζει για την κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία θα συνεχίσει να συμπιέζεται στις Συμπληγάδες των ασφυκτικών, εξωτερικών πιέσεων και της εσωτερικής, κοινωνικής κατακραυγής. Η έκφραση «αγοράσαμε πολιτικό χρόνο», κερδίζει το βραβείο της πλέον διαδεδομένης κοινοτοπίας του καλοκαιριού, αποφεύγει όμως το ενοχλητικό, υπολανθάνον ερώτημα: πόσο χρόνο, σε τι τιμή και για να κάνουμε τι ακριβώς;

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Mr. Freeman

O Mr. Freeman, γεννήθηκε στο διαδίκτυο τον Ιούλιο του 2009, με το πρώτο επεισόδιο Είμαι αληθινός".

Όπως αναφέρει ο ίδιος, οι μονόλογοι του είναι η Αναγκαιότητα, δεν γίνονται κατά παραγγελία, και τα θέματα που θίγει με την καυστική του γλώσσα, είναι τα θέματα που υπάρχουν στην κοινωνία μας και πολλές φορές περνάνε απαρατήρητα. Είναι επαναστάτης και ο σκοπός του είναι να κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται.
Μεταφρασμένο στα Ελληνικά με την καλύτερη δυνατή απόδοση μετάφρασης.
Παρακάτω παραθέτουμε όλα τα βίντεο του Mr. Freeman με ελληνικούς υπότιτλους που βρήκαμε.

Πώς φτάσαμε στα σκαλοπάτια μιας ακόμη πτώχευσης;


Συνέντευξη του Στέλιου Ράμφου στον Αντώνη Παγκράτη.
 “ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΩΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ: Νά αυτοπροσδιοριστούμε και να αφυπνιστούμε”
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΓΚΡΑΤΗΣ
(Δημοσιογράφος, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία/ Έψιλον Περιοδικό)
Copyright: www.enet.gr (Sunday Eleftherotipia, Epsilon Magazine1044, 23-24/04/2011)
ΣYNENTEYΞH | ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΓΚΡΑΤΗΣ

Ενωση Ελλήνων Χημικών προς τον Πρωθυπουργό: Η ουσία CS κατατάσσεται στα χημικά όπλα ...


ΠΡΟΣ: τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος,
κ. Γεώργιο Παπανδρέου
ΘΕΜΑ: Απαγόρευση χρήσης χημικών ουσιών - δακρυγόνων από τις δυνάμεις επιβολής της δημόσιας τάξης
Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ,
Ανάμεσα στα τραγικά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας που χαρακτήρισαν, άδικα, μια μαζική και με λίγες εξαιρέσεις από τη δράση ακραίων στοιχείων, ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας για την οικονομική επιβάρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων, θα θέλουμε να ξεχωρίσουμε και να επαναφέρουμε το θέμα της χρήσης χημικών ουσιών-δακρυγόνων από τις δυνάμεις επιβολής της δημόσιας τάξης για την καταστολή και διάλυση του πλήθους.
Επιχειρώντας αρχικά μια επιστημονική προσέγγιση είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα δακρυγόνα που είναι σε χρήση από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας περιέχουν τη χημική ουσία CS (ορθοχλωροβενζινομαλονονιτρίλη) η οποία κατατάσσεται στα χημικά όπλα.
Είναι όμως 10 φορές πιο δραστική από αντίστοιχες ουσίες που εμπεριέχονταν σε δακρυγόνα στο παρελθόν.

Ευκαιρία μέσα στην κρίση - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Περιβάλλοντος


Τεράστιο το κοινωνικό και οικονομικό όφελος για την Ελλάδα, αν ο κ. Παπακωνσταντίνου δώσει αύριο "ψήφο εμπιστοσύνης" στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Μέσα στις εξαιρετικά κρίσιμες επόμενες μέρες για το μέλλον της χώρας, η Greenpeaceαπευθύνει έκκληση στο νέο Υπουργό Περιβάλλοντος να μην αγνοήσει μία τεράστια ευκαιρία που έχει η χώρα μπροστά της. Στο αυριανό Συμβούλιο Περιβάλλοντος η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει δισεκατομμύρια ευρώ στα επόμενα χρόνια από πράσινους πόρους, εφόσον ο κ. Παπακωνσταντίνου και οι Ευρωπαίοι εταίροι του συμφωνήσουν στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής κλιματικής πολιτικής.

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Φεουδαρχικοί δημοκράτες


Άρθρο στο περιοδικό DER SPIEGEL φέρει τον τίτλο «Φεουδαρχικοί δημοκράτες» και τον υπότιτλο «Με την απόφαση της Αθήνας για το πρόγραμμα λιτότητας τα κράτη της Ευρωζώνης κέρδισαν χρόνο. Αλλά έτσι οι Έλληνες δύσκολα θα καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους: Τρεις οικογένειες κατέστρεψαν τη χώρα»:

Μη φορτώνετε στα παιδιά σας, χρέη για μία ζωή…



Ένα καταπληκτικό βιντεάκι, που δείχνει με τον ποιο απλό τρόπο, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, πως διαχειρίζεται το κράτος (γονείς) τα οικονομικά του…

Πολιτικός εκβιασμός ή πελατειακή πολιτική?

Ο βουλευτής Κοζάνης κ. Αλέκος Αθανασιάδης στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε τοπικό κανάλι, ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε απειλές για πει «ναι» στο Μεσοπρόθεσμο.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής , προσπαθώντας να εξηγήσει την αλλαγή στάσης του σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, επικαλέσθηκε τα εξής:
«Στον εργαζόμενο της ΔΕΗ, στον κάτοικο της περιοχής θα πω ότι εδώ και δύο μήνες έχω μπει στις μυλόπετρες. Με έχει συνθλίψει το σύστημα, με έχουν συνθλίψει τα συμφέροντα.»
«Έχω δεχθεί απειλητικά τηλεφωνήματα, ανώνυμα, για να ψηφίσω «ναι».
«Έβλεπα και μερικά τηλέφωνα με αναγνώριση που ερχόταν και από το εξωτερικό, που έλεγαν να μην τολμήσω να ψηφίσω «όχι» γιατί θα με βρουν σε χαντάκι».

Γάζα: η διπλή ντροπή

Του Ριχάρδου Σωμερίτη 
Μια δημοκρατική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να αιτιολογεί τις αποφάσεις της. Με την υπογραφή του «θαλασσοδαρμένου» κ. Παπουτσή, η κυβέρνηση απαγόρευσε τον απόπλου από όλα τα ελληνικά λιμάνια κάθε πλοίου που θα μετείχε στον «στολίσκο ελευθερίας» με προορισμό τη Γάζα. Προσθέτοντας μάλιστα ότι θα παρακολουθούσε με τα μέσα που διαθέτει κάθε ύποπτη κίνηση στην Ανατολική Μεσόγειο! Δεν μας εξήγησε όμως το γιατί της διπλής αυτής απόφασης. Προφανώς έκρινε ότι αρκούσε για την ενημέρωσή μας το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε». Κυρίως όταν ισχύει πάραυτα. Και η αιφνίδια «ιδέα» μεταφοράς βοήθειας από τον ΟΗΕ δεν είναι παρά θλιβερό επικοινωνιακό μπάλωμα.

Το τέλος μίας «Εθνικής Κατάθλιψης»

Του Νικόλαου Γ. Βακόνδιου Ψυχολόγου.


Πολλές φορές ο σχηματισμός εικόνων στην φαντασία μας, μπορεί να κάνει πολύ πιο κατανοητό το νόημα των λέξεων. Είναι επομένως σημαντικό να αναφέρουμε ένα ιστορικό πείραμα της ψυχολογίας, το οποίο μπορεί να «γενικευτεί» σχετικλα με το πώς αντιδρούν οι άνθρωποι απέναντι σε εξωτερικά γεγονότα - ερεθίσματα. Ένα πείραμα «σκληρό», για όλους τους φιλόζωους, καθώς έγινε πάνω σε ζώα, συγκεκριμένα σε σκύλους, ενδεικτικό όμως αυτών που δυστυχώς βιώνουν πολλοί άνθρωποι.

Τα πρόσωπα της Φτώχειας….


Τα πρόσωπα της φτώχειας (11)


Συγκλονιστικές φωτογραφίες μίας ακόμα ποιο συγκλονιστικής πραγματικότητας… 

Ένα New Deal για την Ευρώπη

Του Γιάννη Βαρουφάκη
Διακήρυξη Έξι Ευρωπαίων Ηγετών για την Ευρωπαϊκή Κρίση και την Αναδόμηση της Ευρωζώνης: Παράλληλη δημοσίευση των Financial Times, Der Spiegel και protagon.gr

Πριν οκτώ μήνες, στις 18 Νοεμβρίου 2010, μαζί με τον Stuart Holland, παρουσιάσαμε στο protagon.gr ένα σκεπτικό-πρόταση για την Κρίση της ευρωζώνης. Για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από θεσμικές παρεμβάσεις εξορθολογισμού της.

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Το χρήμα αγοράζει την πολιτική δύναμη

Του Ralph Gomory


Η πολιτική ισχύς μπορεί να επιβληθεί είτε μέσω του καρότου είτε μέσω του μαστιγίου.
Στην Αγγλία, οι βουλευτές που φοβόντουσαν την δυσφήμιση από τις πανίσχυρες εφημερίδες του Murdoch, ήξεραν πως αν συμπλεύσουν με τις απόψεις και τα συμφέροντά του, θα κέρδιζαν την στήριξή του.

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

TEDxAcademy - Αριστος Δοξιάδης



Ο Αριστος Δοξιάδης παρουσιάζει μία  πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Η γεωπολιτική ταυτότητα του πλανήτη


Την ώρα που τα έθνη του κόσμου ανταγωνίζονται το ένα το άλλο σε ζητήματα συναλλάγματος, στρέφουν παράλληλα και τα βλέμματα τους στα όλο και μειούμενα αποθέματα των φυσικών πόρων του πλανήτη. Από την αυγή της ανθρωπότητας, ο κόσμος πολεμούσε για πρόσβαση στο φυσικό πλούτο, σήμερα όμως, ο πόλεμος αυτός μπαίνει σε μια νέα φάση.

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

HOME



Η ταινία HOME του Luc Besson με θέμα τη καταστροφή του περιβάλλοντος, θα προβληθεί για πρώτη φορά στις 5 Ιουνίου σε 50 χώρες σε κινηματογράφο, τηλεόραση, dvd και ιντερνέτ.
Η πρεμιέρα της ταινίας συμπίπτει με τη γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Yann Arthus-Bertrand, γωστός φωτογράφος που χρόνια απαθανατίζει με το φακό του τη γη από τον ουρανό σε συνεργασία με το Luc Besson, θέλουν να δώσουν ένα παγκόσμιο μήνυμα για τη προστασία του πλανήτη.

Ευαγ. Βενιζέλος απηύθυνε κάλεσμα στους αγανακτισμένους...για διάλογο?

μέσω Twitter,ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, 
έστειλε το παρακάτω μήνυμα προς τους Αγανακτισμένους: "
Θα ήθελα πολύ με απόλυτο σεβασμό να μιλήσω με τους "Αγανακτισμένους" και τους καλώ να έρθουν να μιλήσουμε σοβαρά"... 
Την ίδια ώρα, τα όργανα της "τάξης", δίνανε στους αγανακτισμένους μία γεύση του διαλόγου που επιθυμεί ο κ. Βενιζέλος... 

Η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα

Του Kevin Featherstone (London School of Economics)

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου μάλλον θα κερδίσει τη κρίσιμη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή, σχετικά με την εφαρμογή των νέων μέτρων λιτότητας. Πρόκειται για βασικό όρο των εταίρων της ΕΕ, προκειμένου να συνεχιστεί η δανειοδότηση της χώρας του. Υπάρχουν όμως έντονες λαϊκές διαμαρτυρίες, ακόμη και φασαρίες έξω από τη Βουλή, και η ψηφοφορία θα είναι οριακή και γεμάτη εντάσεις. Στη συνέχεια η Ελλάδα θα συνεχίσει τη πορεία που χαράχτηκε στις Βρυξέλες, αλλά θα είναι σε θέση αδυναμίας, και με την ανάγκη μιας συνεχιζόμενης αλληλεγγύης εκ μέρους των εταίρων της.